УСКОРО НОВИНЕ У ЗАКОНУ О БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА – На пружним прелазима двобојни семафори

Нацрт новог Закона о безбедности саобраћаја доноси неколико новина, међу којима су строже казне, привремено одузимање возила, а најављена је и промена у обележавању пружних прелаза. Возило ће се привремено одузимати од оних који су у претходне две године учинили тежи прекршај као што је – насилничка вожња, одбијање алкотеста, наркотици у крви, и понове тај прекршај.

Новим нацртом уређује се и статус електричних тротинета као лаких електричних возила, кретаће се бициклистичким стазама, а ако таква могућност не постоји, могу се кретати тротоаром брзином од пет километара на сат. Млађи од 14 година неће моћи њима да управљају у јавном саобраћају, а они до 18 година мораће да носе кацигу. За непоштовање закона предвиђене су и казне до 120.000 динара и дванаест година затвора.

Новим законом предвиђено је и да се у наредне три године на свим прелазима преко пруге поставе, уместо црвеног трепћућег или непрекидног светла, двобојни семафори који најављују воз и возачи ће морати да се зауставе.

Како се најављује, једна од новина би могла да буде и могућност да саобраћајна полиција на лицу места “прогледа кроз прсте” возачима  за одређене прекршаје. То је могло и раније али је полицајац био у опасности да га неко због тога позове на одговорност. Наравно, ради се о случајевима где је угрожавање безбедности занемарљиво, рецимо, ако је истекла регистрација у трајању мањем од 30 дана, ако возач није осуђиван у претходне две године. Међутим, и у таквим ситуацијама полицајац ће узети податке од возача, евидентираће да је изречена опомена и следећи пут неће моћи да опрости прекршај.

Иначе, подаци од прошле године показују да се наставља тренд повећања броја саобраћајних прекршаја и погинулих. Од 500.000 прекршаја највећи број односи се на прекорачење брзине, а за насилничку вожњу кажњено је 3.000 возача. Више од 61.500 њих искључено је из саобраћаја због вожње под дејством алкохола, а због психоактивних супстанци више од 2.500. Због невезивања појаса кажњено је њих 190.000. Лане је погинуло 535 особа, што је изнад годишњег просека.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ФУДБАЛ: ПРВА ЛИГА СРБИЈЕ – Одложена утакмица са Металцем

СЕОСКЕ КУЋЕ ЗА МЛАДЕ – Домови за 14 породица

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )