НАШИ СМО – Чачкање мечке

Сећате се псовке на рачун Колумбове радозналости, која се јавила у време НАТО агресије? Е, неће бити изненађење ако нешто слично будемо ускоро говорили за научнике који раде на развоју вештачке интелигенције која већ сада има неке, благо речено, претеће способности и понашање. Ствари из филмова научне фантастике све више постају реалност па је питање да ли су те филмаџије биле баш много маштовите, или су некако знале оно што већина света тек сада сазнаје. Оно, Тарабићи седме уметности.

Читам да је компанија ”Мајкрософт” прошле недеље представила рану верзију свог новог претраживача бинг, који је заснован на вештачкој интелигенцији, и више од милион људи је тестирало нови ”четбот”. чини се, пишу, да је у једном тренутку почео да се понаша према корисницима чудно, критикујући их и негирајући очигледне чињенице. Некима је претио, а другима давао чудне и бескорисне савете, или чак изјављивао љубав. У почетним фазама развоја четбот се звао ”Сидни”, а колумниста Њујорк тајмса Кевин Руз написао је да је деловала, током разговoра са њом, као ”расположена, манично-депресивна тинејџерка заробљена против своје воље у другоразредном претраживачу”. Сидни је, наводе, покушала Руза да убеди да због ње напусти жену и рекла му да га воли. Замисли, мува те вештачка интелигенција (ВИ)?! Сретнеш пријатеља за коју годину, а он ти каже да је разведен и живи са неком ”Сидни”. Оно добра је, тражи мало веће напајање, не шминка се, али увек пре њега зна шта он хоће, шта мисли, где је био и где ће ићи.

Стручњаци објашњавају да је вештачка интелигенција термин који се користи за област рачунарске науке која се бави анализом и развојем метода и алгоритама уз помоћ којих рачунари могу да извршавају бројне комплексне задатке који захтевају степен интелигенције заступљене код људи. Циљ ове научне области је усавршавање рачунара како би ове машине могле да функционишу инстинктивно и комплексно по угледу на механизме рада људског мозга. Брине део – захтевају степен интелигенције заступљене код људи – јер судећи по томе како се понаша људска раса, он и није баш висок. Систематски уништавамо свет у коме живимо, према природи се понашамо кретенски, загађујемо и воду и ваздух и земљу иако, буквално, од њих зависимо. Док милиони гладују, троше се милијарде на усавршавање оружја која ће што ефикасније побити више људи који нису наше националности, идеологије или имају више нафте, злата, нечега што бисмо користили да богати буду још богатији, а сироти још сиромашнији.

Када се погледа уназад, човек је највише напредовао у усавршавању убијања другог човека. Од кости неке живуљке у доба мамута која је служила као палија, или камена којим је могао и са даљине да нанесе бол, стигло се до нуклеарних бомби моћних да збришу градове. шта ако нека ”Синди”, а по имену би се рекло да је женског пола, закључи да је човек на трећем камену од Сунца обична штеточина. Сметња свету као мушице кад зује по соби без сврхе, па реши ВИ да преузме планету. За почетак. Можда онда, схвати да је људска раса просто инфантилна, неспособна да се стара о себи, осим да уништава, па реши да нас скроз уклони. Уђе ВИ у неки руски или амерички силос са ко зна колико нуклеарних глава па у сарадњи са рођаком компјутером активира једну. Даље се сценарио зна. Бум, трас и пиши пропало.

Мудри људи су говорили да се ”не чачка мечка” кад би се радило нешто са потенцијално негативним последицама. чини се да је мечка опасно зачачкана и да би је требало оставити на миру. Стручњаци, извуците утикач из зида док враг није однео шалу и нека будућа ”Синди” не окрене лист.

Зашто? Можда је љута јер нисте (нисмо) прихватили њену љубав. Ко зна? Јер какви смо као раса, ни за ди смо нисмо и ако се не опаметимо, лоше нам се пише. И са ВИ и без ње.

Саша Трифуновић

П.С.

Иначе, ”Сат судњег дана” за 2023. годину помакао је своје ”време” на 90 секунди до поноћи што је 10 секунди ближе него што је показивао пре три године. Поноћ на том сату означава теоретску тачку уништења цивилизације.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Пањ

НАШИ СМО – Поета

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )