МАЈСТОРИЈЕ МИЛАНА МИЛИНКОВИЋА ПИЏИЈА ИЗ БАЊЕ КОВИЉАЧЕ – Уметност ствара од отпада

МАЈСТОРИЈЕ МИЛАНА МИЛИНКОВИЋА ПИЏИЈА ИЗ БАЊЕ КОВИЉАЧЕ – Уметност ствара од отпада

Он је столар који од ''старог гвожђа'' прави металне скулптуре достојне изложбе или неке уметничке галерије. "Најслађе ми је кад поклоним нешто од мојих радова некоме и видим у његовим очима да се одушевио, та искрена озареност нема цену", каже овај талентовани човек

Оно што је већини бескорисни отпад, за Милана Милинковића Пиџија из Бање Ковиљаче то је материјал од којег прави чудесне скулптуре. Стари шраф, свећица, зупчаник, куглагери, ланци, поломљени кључ или кљешта, све то употреби да, захваљујући таленту, оштром оку и спретним прстима, створи фигуре које настају из хобија, а резултат њихове израде је много више од тога.

Пиџи, како га сви знају, воли моторе, музику, односно бубњеве и пчеларство. Моторе воли и вози од ”малих ногу”, музиком се бавио 29 година, свирао по свим лозничким клубовима, кафићима и кафанама, а и дан данас позове другаре па крене од староградских до ронкенрола, свирка за своју душу. Осим тога има озбиљну жицу, таленат и велику креативност коју последњих неколико година исказује кроз металне фигуре. Од неколико матица, старе свећице и мало метала, очас посла створи мотор, поломљени кључеви постају свирачи, гитаре, а стара кљешта ”мајка и дете”, старе свећице су и пар плесача, а од двоја кљешта заљубљени пар на клупици. Граница је само његова машта, а како каже, има ”милион скица, цртежа и хиљаду и једну идеју”, али недовољно времена да их све претвори у скулптуре.

Столар, а мајстор за метал

– Деда и отац су били столари, буквално сам одрастао у столарској радионици. Столар сам по струци и тај посао и радим сада у иностранству. Волим алат, моторе, бубњеви и пчеле, у томе уживам. Све то ме опушта и надахњује. Пре десет година сам свирао у Минхену и видим – човек ради скулптуре од метала, али не као ове моје. Други је то био стил, али сам помислио – па то бих могао и ја, креативно је, инспиративно и ослобађа напетости. Тако колеги пукну кљешта, хоће да их баци, а ја их узмем, на бувљацима сам куповао по 20 килограма алата, пола буде исправно, а што није користим за израду фигурица. Нисам знао да заварујем, али сам научио да радим на CO2 апарату, то је простије, и све њиме радим. Користим углавном челик, алуминијум, месинг, све од отпада што може да се завари и залетује. Негде користим и лет лампу, излетујем и буде чврсто, користим и бренер да одређене ствари угрејем пре савијања – објашњава Пиџи

За једну фигуру треба му од два до осам сати, све зависи од сложености фигуре коју ради и инспирације. Ништа не форсира, ради док не осети умор, без притиска, опуштено. Фигуре или скулптуре су од 25 до 40 сантиметара висине, направиће све што замисили и нема тог старог метала или алата који не може да ”оживи” у његовим рукама, постане бициклиста, мотор, свирач, било шта.

– Ништа није за бацање, све може да се искористи, имам у глави како то треба да изгледа и још увек спретне руке да могу да то претворим у јаву. Човек ми је је дао комплетан диференцијал од BМW-а из 1973. Расклопио сам га и сортирао делове тако да имам материјал, само то треба све претходно одмастити, очисти, припремити, али ми није тешко, то волим и све ме то опушта. Кад направим фигурицу, више ми није занимљива, али се људима свиђа – прича човек који је, каже, пре две деценије отворио прву сувенирницу у Бањи Ковиљачи и радио две и по године, док се није појавила нелојална конкуренција са истока.

Милан Милинковић Пиџи

”Што оком види, руком направи”

Истиче да је он пре свега столар и да му је рад са дрветом примаран. Ради по окружењу и Европи бараке, викендице, брвнаре као и разне употребне, необичне предмете од дрвета, украсне лампе, једну је урадио од старог корена винове лозе, једрењаке, а прави и кошнице. Једноставно, како се каже за овакве људе, ”Што оком види, руком направи”.

– Ово радим из љубави, кад имам слободног времена. Најслађе ми је кад поклоним нешто од мојих радова некоме и видим у његовим очима да се одушевио, та искрена озареност нема цену. То ми је велика сатисфакција за мој рад – каже Пиџи.

Много људи који су видели његове радове рекло му је да би требало да направи изложбу, да је ово што ради уметност, мада он то тако баш и не посматра. Ко зна, можда реши па једном у завичају и покаже то што ради на некој изложби, а имао би чиме да се подичи. Човек који воли музику, моторе, пчеле и има ”жицу” за уметност да из обичног, наизглед потпуно неупотребљивог отпада, доброг једино за ”старо гвожђе”, створи несвакидашњу лепоту.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Пањ

БОЉИ УСЛОВИ ЗА БЕСПЛАТНЕ КИЛОВАТЕ – Проширен круг корисника

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )