БОЉИ УСЛОВИ ЗА БЕСПЛАТНЕ КИЛОВАТЕ – Проширен круг корисника

Новом Уредбом о енергетски угроженом купцу повећана је висина цензуса, односно праг укупног прихода домаћинства, за једночлано износи 21.074 уместо досадашњих 15.690 динара. У Лозници је лане право на бесплатну струју остварило 1.854 корисника а њих 257 за два месеца од доношења нове уредбе

У циљу повећања броја корисника који имају право да струју, топлотну енергију и гас плаћају по повлашћеним, односно нижим ценама, Влада Србије донела је Уредбу о енергетски угроженом купцу која је ступила на снагу 17. децембра прошле године. Како наводе у ресорном министарству, Уредбом је предвиђено да статус енергетски угроженог купца, поред корисника новчане социјалне помоћи и дечјег додатка, могу стећи корисници увећаног додатка за помоћ и негу другог лица а на основу решења надлежног органа о коришћењу права. Они који су стекли статус енергетски угроженог купца за електричну енергију, аутоматски стичу тај статус и када је топлотна енергија у питању. Помоћ је предвиђена за набавку електричне  и топлотне енергије или за гас.

Новом уредбом повећана је висина цензуса, односно праг укупног прихода домаћинства као услова за стицање овог статуса и разрађени су и други услови, све у циљу повећања броја лица која могу стећи статус енергетски угроженог купца. За једночлано цензус износи 21.074 динара, за породицу са два члана 33.402, са три 45.729, четворочлану 58.057 динара, са пет чланова 70.384, а са шест 82.711,93 динара.

Они који добију право на умањење рачуна за струју, могу да потроше само онолико колико је прописано. Па тако једночлано домаћинство које испуњава и стамбене и материјалне услове, може да потроши до 120 киловата бесплатне струје или 359 kWh гаса, двочлано и трочлано домаћинство месечно може да рачуна на 160 киловата струје или 462 kWh гаса, четворочлано и петочлано 200 киловата или 616 kWh гаса а породице са шест и више чланова могу да потроше а да не плате 250 киловата, односно 770 kWh гаса. Потрошња за гас рачуна се само за време трајања грејне сезоне, односно, јануар, фебруар, март, октобар, новембар и децембар. За топлотну енергију за сваки месец за који се испоставља рачун, умањење за једночлано домаћинство износи 60 одсто месечног рачуна, за двочлано и трочлано 50 одсто, за четворочлано и петочлано 45 одсто док је оно за шесточлано и веће домаћинство 40 одсто месечног рачуна.

Да подсетимо, у Лозници се, као и у целој земљи, из године у годину смањује број грађана који имају право на бесплатну струју. То право лане је остварило 1.854 корисника, 74 мање него претходне године,а њих 257 за два месеца од доношења нове уредбе. Пре две године било их је 2.063.

Право на бесплатну струју као и претходних година, имају три категорије становништва – корисници дечјег додатка, новчане социјалне помоћи коју добијају преко Центра за социјални рад и лица са малим или без икаквих примања. Право на ову олакшицу имају и домаћинства са болесним чланом чије би здравље било угрожено искључењем струје или гаса.

Иначе, процењује се да ће се са новом уредбом број корисника помоћи крајњих купаца електричне енергије са 72.694 повећати на око 191.000.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И… 

ФК БОРАЦ, ЛЕШНИЦА – Обележили девет деценија постојања

ПОСЛЕ ДОБИЈАЊА СРЕТЕЊСКОГ ОРДЕНА – Вуков сабор заслужује такво признање

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )