НАГРАЂЕНИ НА ТРИФУНДАН – Песници писали о вину

Свети Трифун, слава Клуба писаца „Вуково перо“, обележена је јуче верским обредом и свечаним уручењем „Трифунданске повеље“ заслужним појединцима и удружењима за допринос у ширењу и очувању писане речи, традиције, обичаја и културе српског народа.

Била је ово прилика и за доделу награда најуспешнијим учесницима седмог међународног литерарног конкурса „Трифундански распис“, који су писали о вину, виноградарству и љубави. Према речима Љутомира Рундића, председника клуба, на овогодишњи конкурс одазвало се 111 песника из Србије и земаља у окружењу, са близу 250 песама.

– Презадовољни смо одзивом и настојаћемо да за наредни конкурс анимирамо још више учесника. И сада смо добили радове из Црне Горе, БиХ, Хрватске, Македоније, али и Бугарске и Немачке. Реч је о ствараоцима који већ имају понеку књигу иза себе, али и неафирмисаним ауторима који тек очекују своје шире представљање читалачкој публици – каже Рундић.

Плакету „Златно перо“ жири је доделио Милану М. Тривунчићу из Шипова за песму „Свети Трифун“, награда „Сребрно перо“ припала је Александру Деспотовићу из Зворника за песму „Лоза“, „Бело перо“ су равноправно добиле Јелена Трајановски Станковић из Београда за песму „(П)опијена љубав“ и Драгица Ранковић из Ваљева за песму „Чокот“, а уручено је и неколико похвала.

Награђене песме објављене су и у зборнику који је такође представљен на овој свечаности, у којем су заступљена укупно 92 песника. Признање „Трифунданска повеља“, добили су Милад Обреновић, књижевник из Рогатице, Зорка Чордашевић, песникиња из Франкфурта, и постхумно Добривоје Пантелић, филмски сниматељ-аматер из Доњих Брезовица.

У области издаваштва Клуб писаца „Вуково перо” доделио је „Књижевну грамату” за најбољу књигу у 2022. години Ради Ђошан Китић из Модриче за роман “Косана”.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ГРАДА ЛОЗНИЦЕ – Спремни за највећи сајам туризма на Балкану

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА МЛАДЕ – Захвалнице волонтерима

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )