МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕЦЕ ОБОЛЕЛЕ ОД РАКА – Увођење “Пасоша за преживеле”

Пуштањем балона у подне данас је у Лозници обележен Међународни дан деце оболеле од рака под називом “Нек балони у небо лете, нек победник буде дете”. Балоне је пустила Ивана Глигорић, потпредседница Удружења „Увек са децом“, које је организатор ове манифестације, она је уједно и координаторка групе младих излечених од рака, која носи име „Косачи рака“. У оквиру манифестације у пешачкој зони је одржан традиционални хуманитарни базар, а сва прикупљена средства намењена су лечењу деце и подршци њима и њиховим породицама.

Милева Личина, извршна директорка Удружења, рекла је за ЛН да је у оквиру обележавања Међународног дана деце оболелеле од рака у Београду одржан округли сто на коме се расправљало о веома битним темама у вези са превенцијом и лечењем оболеле деце.  

– Резултат овог округлог стола је састанак који смо одмах сутрадан имали са др Јеленом Јанковић из Министарства здравља, на којем је договорено да се формира радна група која ће радити на заживљавању „Пасоша за преживеле“ – документа у електронској форми за децу и младе који су завршили лечење којег  искључиво попуњава онколог који је дете лечио, као и протоколима за умањење дуготрајних нежељених последица са којима се сусрећу деца после лечења – рекла је за ЛН Личина.

Како је рекла, према подацима са Института за онкологију и радиологију Србије, тренутно се ниједно дете из Лознице не налази на лечењу у овој здравственој установи, а из општина у нашем окружењу на лечењу је дете из Љубовије. Да ли их има на Институту за мајку и дете или на Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој не зна, али је, како каже, и компликовано добити такву информацију.

У оквиру ове манифестације данас ће у Вуковом дому културе у 19 часова бити одржан хуманитарни концерт на коме ће, између осталих, учествовати КУД „Фрула“, плесни клуб “Оки-доки“, Александра Романов и Никола Радојловић.

Од неке малигне болести сваке године у свету оболи више од 400 хиљада деце, статистике показују да је рак најчешћи узрок смрти међу децом и младима. У нашој земљи од малигних болести сваког дана оболи једно дете, а годишње више од педесет малишана изгуби живот од неког облика рака. Најчешћи облици малигнитета од којих оболевају најмлађи су леукемија, лимфоми, тумори мозга и неуробластом-канцерогени тумор који настаје у нервном ткиву код беба и врло мале деце. За разлику од малигних болести одраслих, рак деце има много већу стопу излечења, уколико се правовремено открије и ако се примени одговарајућа терапија. У високоразвијеним земљама стопа преживљавања достиже чак 84 одсто и она је у порасту и у појединим деловима света који имају слабије развијене ресурсе, уколико постоји локална и међународна подршка у овој области.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЦРВЕНИ КРСТ – Акција давања крви у петак

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА МЛАДЕ – Захвалнице волонтерима

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )