АГЕНЦИЈА ЗА ПРИВРЕДНЕ РЕГИСТРЕ – Предузетништво опстаје

Прошле године епидемијску кризу изазвану коронавирусом свет је заменио новом, ратном, након напада Русије на Украјину. Свака криза утиче и на економију па су тако рат и санкције Запада према Руској Федерацији значајно погодили целокупну светску привреду. У таквим околностима на подручју Мачванског округа смањен је број привредних друштава, али је значајно порастао број предузетничких радњи

Годину у којој је нова, ратна, криза заменила стару, епидемијску, предузетници у Мачванском округу успели су да издрже па је предузетничких радњи, на истеку 2022, у Агенцији за привредне регистре (АПР) било уписано 722 више него 12 месеци раније. Са друге стране, привредна друштва нису показала такву отпорност, 25 их је мање.

Према подацима АПР, више предузећа прошле године стекли су само Владимирци – једно, у Шапцу, Малом Зворнику и Коцељеви 2022. су завршили на нули, колико је основано толико је и угашено привредних друштава, а Лозница, Крупањ, Љубовија и Богатић отишли су у минус.

На подручју Лознице лане је основано 71 привредно друштво, а из регистра АПР избрисано их је 90, у Љубовији су покренута три, а угашено их је седам, у Крупњу су четири почела, а шест их је престало да ради, док је у Малом Зворнику по пет отворених и затворених.

Лозница је у нову годину тако ушла са 957 привредних друштава, 19 мање, и 3.712 предузетничких радњи, 232 више. Као што је по негативној разлици у броју основаних и угашених предузећа водећа у округу, тако је Лозница предводник по повећању броја предузетника. Следи је Шабац са 225 предузетничких радњи у плусу, иако је уписао 23 основане радње више, забележио је и 30 више закатанчених.

У Јадру је лане у регистар АПР уписано 588 предузетничких радњи, из њега избрисано 356, у Рађевини их је основано 155, угашено 110, у Љубовији покренуто 109, а затворено 70, док је у Малом Зворнику почело да ради 112 радњи, а на 59 је стављен катанац. Иначе, управо је у Малом Зворнику, после Лознице, Шапца и Богатића, предузетништво прошле године највише напредовало, бар према позитивној разлици између основаних и угашених радњи. Ако би се гледао само број покренутих послова у овом сектору, Крупањ би избио на треће место иза једина два града у округу.

На националном нивоу, ако се гледа само по бројевима, ратна криза у Украјини која је значајно утицала на привреду не само у Европи, већ и у целом свету, није пореметила напредак. Прошле године у Србији је основано 11.241 привредно друштво, скоро 17 одсто више него годину пре, и 41.628 предузетничких радњи, за 21 одсто више. Порастао је и број угашених предузећа и радњи, али је разлика, ипак, у плусу. У регистру АПР нема више 8.416 предузећа, скоро 19 и по одсто више него 2021, и 24.026 преузетничких радњи, 4,80 више.

– Према регистрованим делатностима, највећи број друштава и предузетника основаних у 2022. години регистрован је за неспецијализовану трговину на велико, рачунарско програмирање, консултантске активности у вези с пословањем и осталим управљањем, изградњу стамбених и нестамбених зграда и друмски превоз терета, као и за делатности ресторана и покретних угоститељских објеката, фризерских и козметичких салона…  Највише обрисаних друштава имало је регистровану делатност неспецијализоване трговине на велико, консултантске активности у вези с пословањем и осталим управљањем, делатности ресторана и покретних угоститељских објеката, изградњу стамбених и нестамбених зграда. Највећи број обрисаних предузетника био је регистрован за делатности ресторана и покретних угоститељских објеката, услуге припремања и послуживања пића, делатност фризерских и козметичких салона, консултантске активности у вези с пословањем и осталим управљањем, такси превоза, трговину на мало у неспецијализованим продавницама, претежно храном, пићима и дуваном… – рекла је за ЛН Габријела Петковић Јовановић, представница АПР за односе са јавношћу.

Она је напоменула да у поређењу са претходним годинама, у 2022. нису забележене промене у делатностима, за које се опредељивао највећи број привредних субјеката приликом оснивања.

Поређење

У односу на 2021. годину, другу епидемијску, у којој је коронавирус погодио највећи део становништва Србије, па тако и Мачванског округа, 2022. је била боља када се упоређују привредна друштва, а лошија у предузетничким водама.

Та година завршена је са 16 више предузећа у округу и 394 више предузетничке радње. У Лозници је, међутим, била лошија јер је завршена са по 27 мање привредних друштава и предузетничких радњи.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

МУП СРБИЈЕ – Упутства за  понашање у случају земљотреса

ГРАДСКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ФИЗИКЕ – Учесника више него икада

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )