НАШИ СМО – Поета

Знате оно кад кажу – прави човек на правом месту. Е, то управо није Владимир, човек који председава српским парламентом, а како каже, “примарно обавља дужност у сфери информисања и медија и организационих послова” у владајућој странци. То је онај човек који је, пре него што је унапређен у председавајућег најважнијег државног органа, највештије упадао (и упада) у реч саговорнику из супротног табора, човек од чијег “баршунастог” гласа не можеш чути другачије мишљење, мајстор за дует у којем ће обавезно надгласати супарника, па не чујеш ни њега ни тог другог. А то је и циљ, не чути ништа, посебно не другачије мишљење.

У политици нема фер-плеја, пардона, нема мушко-женско, има само противник који ти може украсти фотељу у неком министарству, секретаријату, јавном предузећу… ако те победи на изборима. Стога мораш да га надгласаваш. Владимир је завршио и обуку у класи слушалаца за резервне официре Војске Србије и стекао чин резервног потпоручника, зато, ваљда, као председавајући Скупштине, тако оштро, по војнички, прекида “непријатеља” усред речи ако му не одговара његово излагање, искључује микрофон, нема завршавања реченица. Ту је чаробно дугменце (уместо надвикивања), само га притисни и тајац.  

На недавном скупу оних који представљају народ који их је бирао, на којем се, како најбоље објаснише ови “меки десни”, водила “јавна расправа о тајном плану за Косово”, припремили се и једни и други и трећи, па они који су их бирали и поједини апстиненти (то су они који не излазе на изборе – мрзи их да недељом излазе из куће), присуствоваше ријалити програму непримереном за тај амбијент. Ударила клика на клику, онако достојанствено у “парном оделу” са све краватом, и уместо да ту срамоту спречи, Владимир уместо паузе и хлађења глава, изабра ријалити. Не притисну ни чаробно дугме. И тако гледасмо и чусмо како господа и госпође, кидишу једни на друге, зајапурени, ко се касно укључио, можда је помислио: “Види ови са Фарме обукли одела.” Додуше, ријалити вам је и сваког дана када уђете у продавницу, где уместо људи дивљају цене (у појединим чварци скупљи од две црвене). Репертоар богат, први човек државе Србије чашћава опозицију изразима – хулигани, дивљаци, а са друге стране оптужбе упућене њему – да је издајник, тражили његову оставку, прилазили му непристојно близу машући пословником и припремљеним транспарентима, викао он на њих, викали они на њега… За разлику од председника који је имао времена напретек да одговори на оптужбе и питања (нека су ипак, остала без одговора), друга страна остаде ускраћена, Владимир није дозволио, чак му и председник то замери у једном тренутку.

Нажалост, ништа ново на нашој политичкој сцени, на свашта смо навикли, живимо у атмосфери где влада некултура дијалога, за друго не знамо. Некада је било и жешће, сећате се када су Шешеља износили из скупштинске сале, радикалка Поп Лазић гађала ципелом председавајућу Чомићку. У свим тим ситуацијама седница је била одмах прекинута, очигледно, уместо да напредујемо, ми назадујемо. Неко ће рећи, па нисмо једини, и у другим скупштинама је тако. Тачно, нисмо једини, међутим, посебну тежину свему томе даје чињеница да се расправљало о нашој јужној покрајини коју су отели. Разлог за говор мржње и ниподаштавања можда лежи у немоћи и једних и других јер су се ухватили укоштац са јачим (САД, ЕУ) па не виде излаз.

Истина је и да је Скупштина огледало друштва које се претворило у ријалити, али с великом разликом – у ријалити програмима се не одлучује о нашим судбинама, а у Скупштини и те како одлучују о даљој судбини ове државе у којој живимо. Зато је одговорност на онима који су на власти, али и у опозицији. Сходно томе, ови први не могу да се понашају као водитељи ријалитија, који се често свађају са учесницима. Неко ко има другачије мишљење не побеђује се притиском на дугме и искључењем тона, тиме се постиже само супротан ефекат. Посебно то не приличи члану удружења писаца “Поета” на Чукарици чији је Владимир члан. (Тако пише у његовој биографији, мајке ми). Ко зна, можда изађе и збирка његових песама а најприличније би било да стихови буду у десетерцу – Боже мили, чуда великога! Кад се ћаше по земљи Србији…

Верица Мићић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Стадо

НАШИ СМО – Професор

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )