НАШИ СМО – Стадо

Ми смо конформистичко друштво, увек нам више прија да се прикључимо стаду него да изађемо из стада и кажемо – не, па, људи, ово није праведно, ово није истинито. Подићи ћу глас и покушати да се борим за неког другог који има мање среће од мене, али многи људи, нажалост, велика већина, бира лакши пут, бира да просто само брине о себи, а не о другима. Ово је пре мало више од годину дана рекао Новак Ђоковић говорећи о стању у светском тенису, где је он ”трн у оку”, јер жели да помогне играчима са малим примањима.

Речи човека о коме планета од недеље поново прича тражећи праве изразе да опише шта је све учинио, а учинио је незамисливо, могу се применити и шире. Стадо, крдо или чопор, ”кажу” књиге, назив је за велику групу животиња. Израз стадо обично се користи када су у питању сисари, најчешће папкари, а сугерише да се све животиње у стаду понашају исто или слично, на пример, крећу се у истом смеру истовремено. Тако је и са људима, као што рече Ноле, већини више прија да се прикључи стаду и понаша по систему ”Куд сви Турци, ту и мали Мујо” без размишљања куда, зашто, за ким. То јесте лакши, не увек и најпаметнији, пут, али тада за сваки неуспех имаш кога да окривиш, онога што је водио стадо. Ти ниси ништа крив, само си следио, а не питаш се зашто ниси рекао ”не” и изашао из стада, ако си мислио, веровао, осетио да би то могао или требало учинити.

Најтеже је доносити одлуке и сносити њихове последице, ако су  погрешне. Стадо следи, маса сакрива мане и увек су други криви. Нема оних који неће искористити стадо, јер ”овце су за шишање”, а када се дуго живи у стаду, није га лако напустити, прво је тешко одлучити, а друго, постане се ”црна овца”. Држава, власт, често и третира оне које води на тај начин. Шта има ко грађанима да објашњава зашто негде нешто копа, сече, руши, гради, као да је она паметни тата, а граћани мала деца која још ”пишке у песку”. Зашто би било ко некоме полагао рачуне, посебно ако се то од њега не тражи? Вођство, илити власт, лако опије па се брзо умисли како се све зна и најпаметније размишља.

Давно је речено – ”Ко пита, не скита”. Свако кога вид служи и погледао је ка Гучеву, види посечену шуму. На фејсбуку, тој проклетињи погубној за сваку будућу промену, да не кажем револуцију, пљуштали су коментари, осуде и пресуде, многи су ”све знали”, али ништа конкретно и званично. Ми (ЛН) смо о сечи питали надлежне, ЈП ”Србија шуме”, односно ШГ ”Борања” па и ресорно министарство, и добисмо одговоре. И то брзо. Да ли смо њима задовољни, то је друга ствар, али је поента – питај и сазнаћеш. Одговор ћеш тешко добити без питања и са ставом ”Баш ће да ми кажу”. У стаду ћутиш и гледаш своја посла јер има неко напред, ко води и мисли о свему за све. То је као кад дођу избори па се чује она отрцана ”Као да мој глас нешто мења”. Такав не иде да гласа, тешко му да подржи и оне за које је, али ће зато чим чује резултате рећи ”Ови никад неће отићи”. Па како ће кад ти је тешко да убациш листић у кутију, а камоли нешто више.

Били су протести против рудника литијума. Усред града протестује групица људи, а остали као да живе на Марсу па их се не тиче ни јаловина, ни сумпорна киселина, ни опасност од загађења воде. Гледају оне ”црне овце” што неће да су у стаду и чекају исход. Те чекалице су главни кочничари. То су они који кад Ноле побеђује, славе као да су они први рекет света, хвале га као да им је род роћени, али кад изгуби, онда први почну са ”Нема појма”, ”Неће да плаћа порез у Србији” и сличне ”похвале”. Е, тај момак није хтео да буде део стада, а са силним парама које је буквално зарадио сам, са десет прстију и у зноју лица свог, могао је да кулира и ужива. Не, он се супротставља елити, квари планове том АТП, прави своју организацију, бори се за играче који немају милионе.

Не мора нико од нас да ради ствари које мењају свет, нисмо сви ни Ноле, ни Јокић, ни Пупин, ни Тесла, али можемо у свом космосу да не бринемо само о себи, већ и о другима. Да помогнемо где и колико можемо, боримо се за бољи свет у нашем окружењу па ће много тих микро бољих светова направити и један велики. Можда је то утопија, али ко не проба, не може знати. Осим ако нам није комфорније у стаду и вечитој лажи да су за наше проблеме и неповољан положај криви други, они на челу стада којима смо омогућили да ту буду. Стадо не чини предводник, већ они иза њега. Зар не?

Саша Трифуновић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Професор

НАШИ СМО – Кликови

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )