АГЕНЦИЈА ЗА ПРИВРЕДНЕ РЕГИСТРЕ – Покренута апликација за састављање и достављање финансијских извештаја

Агенција за привредне регистре (АПР) омогућила је обвезницима рад у апликацији за састављање и достављање финансијских извештаја за 2022. годину. Апликација је од јуче доступна на порталу са еУслугама, коме се приступа преко Система за централизовано пријављивање корисника, у оквиру Посебног информационог система Агенције (ПИС Агенције).

Како се наводи у саопштењу АПР, које у целости преносимо, на интернет страници Агенције су ажурирани текстови за све врсте захтева путем којих се могу доставити финансијски извештаји, односно прописана документација, корисничка упутства за састављање и достављање конкретне врстe захтева, као и техничка упутства за  коришћење Апликацијe за састављање и достављање финансијских извештаја, односно документације, потписивање захтева квалификоваим електронским потписом или сертификатом у клауду и упутство за плаћање накнаде.

Истовремено, доступне су и информације у вези са законским роковима за њихово достављање, накнада за обраду и објављивање захтева, обимa финансијског извештаја и правилима њихове рачунско-логичке контроле, начина разврставања правних лица и предузетника, односно економских целина, примени рачуноводствене регулативе и начину утврђивања обавезе ревизије и достављања прописане документације и сл.

Најзначајније новине у састављању и достављању финансијских извештаја за 2022. годину  су:

  • пружаоци рачуноводствених услуга којима је обвезник уговором поверио услуге састављања финансијских извештаја морају да буду уписани у Регистар пружалаца рачуноводствених услуга. Уколико је као лице одговорно за састављање финансијског извештаја, обвезник обележио “пружаоца рачуноводствене услуге” , а то правно лице или предузетник није уписано у Регистар пружалаца рачуноводствених услуга, Агенција такав финансијски извештај неће обрадити и јавно објавити,
  • могућност потписивања захтева и документације са више квалификованих електронских потписа, у случајевима када је законски заступник ограничен супотписом,
  • обавеза потписивања захтева и документације, путем бесплатне апликације Агенције за потписивање електронских докумената (NexU APR апликација) или апликације које обезбеђују потпис у клауду.

Нови корисници који до сада нису имали налоге на систему Агенције, треба да региструју своје корисничке налоге на Порталу за електронску идентификацију (eID.gov.rs). По регистрацији, пријављују се на портал АПР-а путем налога са Портала eID.gov.rs. Постојећи корисници могу да користе старе налоге креиране у систему Агенције најкасније до 1. јуна 2023. године. Након тога, приступ апликацији за састављање и достављање извештаја односно документације биће доступно искључиво са налогом регистрованим на Порталу eID.gov.rs.

Пре састављања и достављања захтева, обвезници обавезно треба да провере ажурност података у Евиденцији обвезника, а предузетнике који су у 2022. години почели да воде пословне књиге по систему двојног књиговодства треба да се пријаве у ту евиденцију. Предузетници који се већ налазе у Евиденцији обвезника не треба поново да се пријављују.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

АПЕЛ – Помозимо дечаку

ВИШЕ ОД 200 РАЗВОДА ГОДИШЊЕ – Заљуби се па разведи

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )