ОПШТИНЕ БЕЗ ОТПАДА – Посетили Словенију

Међу пет општина чији су представници посетили Словенију у оквиру пројекта "Општине са нула отпада" био је и Крупањ. У Марибору су имали прилику да у ЈКП "Снага" посете "рециклажно двориште"

Пројекат “Општине са нула отпада” финансира Европска унија у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње Србија-БиХ. Протекле седмице организовано је студијско путовање у Марибор за представнике општина Крупањ, Брчко, Илијаш, Центар (Сарајево) и Владимирци. Крупањ су представљали Весна Марјановић, заменица председника општине, Младен Марковић, секретар Скупштине општине Крупањ, и Јелена Ивановић, учесница у пројекту. Посетили су ЈКП “Снага” где су имали прилику да се упознају са законодавством које подржава функционисање система управљања отпадом, капацитетима и системом одвојеног одлагања, односно прикупљања отпада, као и пројектима које је кроз свој рад реализовало ово предузеће.

– Имали смо прилику да се упознамо са начином њиховог рада, како су се развијали и са којим проблемима су се сусретали. Другог дана посетили смо њихово “рециклажно двориште” где смо видели на који начин они разврставају отпад. Обишли смо погон сортирнице и упознали се са технологијом и опремом. Представници ЈКП “Снага” истакли су предности сортирања отпадних материјала. Они грађанима дају по пет канти за различите врсте отпада, неке празне сваке недеље, а остале на 15 дана или једном месечно. Грађани који донесу до пола кубика отпада могу бесплатно да га оставе у “рециклажном дворишту”, али су у обавези да га сами разврстају у одређене контејнере. Могу оставити свој кабасти отпад, електронски и грађевински, имају могућност допреме јестивог отпадног уља из домаћинства, као и друге врсте отпада које се не прикупљају у оквиру редовног обављања посла овог предузећа. Све то веома добро функционише. Видели смо и сортирницу коју они користе и у коју су уложили 12,5 милиона евра. У сортирници се раздваја мешани комунални отпад из домаћинсртава са подруја Марибора и још девет општина – каже Марковић.

Утисци са овог путовања су позитивни и оно што су видели веома је корисно истакли су учесници.

– Студијска посета Словенији и драгоцена размена искустава још једном је показала учесницима пројекта да овакав систем управљања отпадом може значајно допринети унапређењу система његовог сакупљања и рециклаже, а тиме и отварању нових радних места, побољшању пословног окружења и, што је најважније, очувању здраве животне средине – истиче Марјановићева.

У општини Крупањ у току је реализација овог пилот-пројекта. У једном делу Улице Владе Зечевића грађанима су подељене две канте и компостер, у једну се одлаже мешовити отпад, а у другу пластична амбалажа.

– На почетку смо овог пројекта и задовољни смо како су то грађани прихватили. Надамо се да ће ова пракса заживети на целој територији наше општине. У току је израда пројекта за “рециклажно двориште” које ће бити у Бањевцу – каже секретар СО Крупањ.

В. Ст.                

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ДАН СРЕДЊЕ ШКОЛЕ СВЕТИ САВА – Образовање је кључ слободе

ФК ЛОЗНИЦА ПРЕД НАСТАВАК ПРВОЛИГАШКЕ СЕЗОНЕ – Пристижу појачања

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )