НАЦИОНАЛНИ ДАН БЕЗ ДУВАНА – И е-цигарете су штетне

НАЦИОНАЛНИ ДАН БЕЗ ДУВАНА – И е-цигарете су штетне

Под слоганом “Свака цигарета смета“, данас се у нашој земљи обележава Национални дан без дувана. Због употребе дувана и дуванских производа сваке године у свету умре више од осам милиона људи, а од тог броја више од милион непушача који су били изложени дуванског диму. Како је на данашњој конференцији за новинаре, организованој поводом обележавања овог дана у лозничком Дому здравља, рекла Валентина Петровић, представница за односе са јавношћу, највећи проценат превремених смрти повезаних са употребом дувана јавља се у земљама које имају ниске и средње приходе.

– Поред рака плућа, употреба дувана и дуванских производа везује се за више од 20 малигних обољења као што су рак дебелог црева, ректума, бешике, трахеје, бронха, јетре, опструктивна болест плућа, бронхитис, емфизем плућа, реуматоидни артритис, обељења зуба, костију и меких ткива која су у близини зуба, а утиче неповољно и на репродуктивне органе, уочено је да доводи до смањења плодности – рекла је она. 

Како је рекла, најчешће коришћени дувански производи у Србији су и даље цигарете, истраживања код особа старијих од петнаест година показала су да их користи више од 20 одсто становника, а скоро шеснаест одсто користи више од двадесет цигарета дневно. 

Валентина Петровић

– Мере контроле дувана показују позитивне ефекте и глобално долази до смањења његове употребе и код одраслих и код деце. Међутим, појављује се други тренд, а то је популарност других производа који су раније били просторно ограничени на неке земље, а то су нпр. наргиле, а последњих година нагло расте популарност еклектронских цигарета. Према подацима европског истраживања, код ученика прве године средње школе 17,7 одсто је изјавило да је пробало електронске цигарете. На питање шта је мотив да их пробају, већина је одговорила да су то урадили због радозналост при чему су девојчице радозналије, док је 18,2 одсто њих знало да у течности електронске цигарете постоји никотин – рекла је Петровићева.

Појаснила је, да се приликом сагоревања тзв. загреваних дуванских производа, ослобађа аеросол који садржи више од двадесет различитих једињења која, како показују истраживања, имају краткорочно штетно дејство на здравље, за дугорочни ефекат с обзиром на кратак период употребе, још увек нема података. Међутим, Светска здравствена организација веома је јасна –  дуван и дувански производи су означени као нешто што треба избегавати, треба смањити и штетни су за људски организам.

– Као и свуда у свету и у Србији расте број оних који користе дуванске производе. Обележавањем Националног дана без дувана желимо да подстакнемо све оне који користе дуван да смање његову употребу, односно да га избаце. Средином прошле године Институт за јавно здравље у Београду увео је бесплатну телефонску линију чији је број 08002002, и сви који желе да оставе дуван или они који су га већ оставили, а желе да задрже статус непушача, могу да позову сваког радног дана од 11 до 14 часова. Стручни људи ће им одговорити на сва питања и недоумице – истакла је Петровићева.

Напоменула је да Дом здравља већ традиционално годинама обележава овај датум, а сви задравствени радници који буду у могућности ће са пацијентима разговарати на тему штетности дувана. Поред тога, др Дарко Тешмановић, специјалиста социјане медицине, одржао је предавање у Саветовалишту за младе Превентивног центра и предавање за ученике четврте године Средње медицинске школе на тему никотинске зависности. Поред Дома здравља, у обележавању овог дана традиционално је учествовао и Црвни крст Лознице. Наредних дана биће одржана и промотивна улична акција на тему штетности дувана.

Иначе, према подацима регистра за рак, у Лозници је лане регистровано десет карцинома плућа, три карцинома гркљана.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ДАН СРЕДЊЕ ШКОЛЕ СВЕТИ САВА – Образовање је кључ слободе

ОПШТИНЕ БЕЗ ОТПАДА – Посетили Словенију

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )