ГОДИШЊИ КОНЦЕРТ ФОЛКЛОРА – Пола века у колу

ГОДИШЊИ КОНЦЕРТ ФОЛКЛОРА – Пола века у колу

Концерт дечјег фолклорног ансамбла и некадашњих чланова првог ансамбла КУД „Караџић“, приређен синоћ у Вуковом дому културе, лозничка публика је дочекала с радошћу и подржала буром аплауза после сваке изведене тачке.

Предшколци, ученици првог и другог разреда основне школе, као чланови дечјег ансамбла одушевили су играма, а неке од кореографија научили су захваљујући Вуку Караклићу, дугогодишњем „Караџићевцу“, који је на овом концерту обележио и педесет година проведених у Друштву. Његов успешан рад огледа се данас у наступима подмлатка, првог ансамбла, али и ветерана фолклорне секције.

Управо по његовој и идеји чланова некадашњег првог фолклорног ансамбла пре три године  сасатали су се да обнове дружење и игре и да се присете многробојних заједничких наступа. Караклићев слављенички концерт био је права прилика да на сцену опет изађу у више наврата и поберу све симпатије лозничке публике. Некадашњи прваци фолклора, кажу за себе да још нису довољно стари за „клуб ветерана“, па зато себе називају „млађим ветеранима“, а играма из Лесковца и Врања показали су да у њима још има жара и љубави за песмом и игром.

– Кад си млад и можеш да играш, а то неизмерно и волиш, то је нешто најлепше што човек пожелети може. У Севојну сам 1970. године случајно отишао на један концерт и тада од играча сазнао шта је то фолклор. Пошто сам знао да играм коло, брзо сам се прикључио тој дружини и заувек заволео ово што и данас с радошћу и еланом радим. После средње школе у Ужицу и две године проведене у КУД „Севојно“, кренуо сам у Лозницу да тражим посао. Дошао сам 16. августа 1972, а већ сутрадан ушао у Вуков дом културе и пријавио се за члана фолклорног ансамбла. Од тада је фолклор нераскидиви део мог живота – казао је Вук Караклић, препун емоција.

Био је радник некадашње „Моде“, па многи знају да је осим доприноса фолклорном ансаблу кроз игру и кореографски рад доста помогао и када је реч о одржавању и прављењу народних ношњи. За Лозницу се судбински везао јер се ту и венчао и формирао породицу. Има два сина од којих је млађи играо у фолклору, а старији свирао у тамбурашком оркестру. Као играч до 1990. године је обишао Аустралију, Алжир и све земље у Европи, а деведесете је заједно са Миодрагом Мишом Сперњаком постављен за једног од руководиоца фолклорног ансамбла када почиње да се бави и кореографијом.

У богатој играчкој каријери учествовао је и као промотер наших игара у Плоцку (Пољска), а осим рада у „Караџићу“, активан је био и у КУД „Абрашевић“ из Бање Ковиљаче и КУД „Троноша“ из Корените, док је школице фолклора држао у Белој Цркви, Завлаци, Бадањи, Текеришу, Драгинцу, Брезјаку, Лешници, Брасини, Борини, Малом Зворнику, Радаљу као и у Републици Српској у Пилици и Роћевићу чиме је обезбеђивао чланство и за фолклорни ансамбл „Караџића“ са којим је 2008. године гостовао и у Јапану. Од 2012. године је руководилац фолклорних ансамбала у Друштву, а познате су његове кореографије за игре из Ужичког краја, Шумадијска пасорала „На бунару“ и влашке игре.

Александра Антонић, в.д. председника КУД „Караџић“, уручила је Караклићу скроман поклон поводом његовог великог јубилеја, а урамљену мајицу са потписима бивших чланова уручили су му „млађи ветерани“ управо после одиграног сплета влашких игара. Завршницу концерта поводом великог јубилера обележило је велико коло у којем су уз Караклића заиграли како чланови фолклора свих узраста тако и многи из публике.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОДРЖАНА СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА – Свети Сава – миротворац

КИКАНОВИЋ ХОЋЕ ДО ЈЕРУСАЛИМА – ‘’Само’’ 2.800 километара

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )