ЗАСЕДАЛО ГРАДСКО ВЕЋЕ – Да се зна ко и како троши паре

Одлуке за суфинансирање пројеката и расписивању јавног конкурса у области културе, производње медијских садржаја, цркава и верских заједница и посебних програма у области спорта  из буџета града у 2023.  години донете су на данас одржаном, првом овогодишњем, заседању Градског већа којим је председавао градоначелник Видоје Петровић.

Јавни конкурси су позитивна пракса која је у протеклим годинама дала добре резултате и унела нови квалитет код свих корисника средстава, али се због општих прилика у друштву очекује да се прошири улога и садржина у прилазу реализацији сваког појединачног подухвата из конкурса, стоји у саопштењу достављеном данас из градске управе. Како је наведено, на седници је изнето јединствено залагање да се, сходно календару активности, грађани и институције више информишу о току реализације сваког конкурса, квартално, шестомесечно или годишње тако да се у сваком тренутку зна који се програми реализују.

– Потребно је да градска управа после спроведеног конкурса на званични сајт града постави информацију о корисницима средстава који су по основу пројектног финансирања добили подршку, било да се ради о пројектима из културе, спорта или неким другим. Истовремено је потребно и да корисници средстава доставе градској управи календар активности манифестација које ће она поставити на сајт, а све у циљу веће транспарентности и информисања грађана о томе ко, у које сврхе и на који начин користи добијена средства – стоји у саопштењу.

Веће је усвојило и решење о финансирању такмичења ученика основних и средњих школа, остваривању права на бесплатне уџбенике за основце и средњошколце као и начину финансирања исхране ученика са сметњама у развоју и инвалидношћу. Приликом доношења одлуке о расписивању конкурса за доделу градске награде за најбоље студенте и средњошколце током 2023. године подржана је иницијатива градоначелника да се упоредо са финансијском подршком у Одељењу за друштвене делатности ствара јединствена база података о стручним профилима града.

– Њихова стручност и знања су пример младима али и најбоља препорука за послодавце код којих могу добити посао. Таква пракса је најбоља препорука за одрживост сваког система вредности, интегрисања и чвршћег повезивања са локалном заједницим. У том смислу настојаће се да се имена свих најбољих студената, добитника градских награда нађу у једној публикацији са периодичним издањима, где ће бити препознатљива њихова стручност и мотивациони значај за локалну заједницу – речено је на данашњој седници Већа.

Усвојен је и извештај о санацији градске депоније у 12. фази  и  санацији дивљих депонија  у протеклој години, са оценом да је ”постигнут видљив напредак у тој области комуналне хигијене града”.

ЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

СВЕТОСАВСКЕ НАГРАДЕ – Ђаци сликали и писали о Светом Сави

ОСНОВНИ СУД У ЛОЗНИЦИ – Драгица Рељић ступила на судијску дужност

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу


Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )