ЗБОГ НЕПРАВИЛНЕ УПОТРЕБЕ АНТИБИОТИКА – Све отпорније бактерије            

Антибиотици су савремена средства у борби против инфекција и инфекционих болести и у том смислу ниједна друга супстанца се не може мерити са њиховим терапијским ефектом. Увођење антибиотика у терапију представља једно од најзначајнијих достигнућа у историји медицине, многе до тада смртоносне болести, захваљујући њима, данас се јављају само повремено а неке су у потпуности искорењене. Међутим, њихова неконтролисана употреба доводи до развијања отпорности на ове лекове након чега примена нема никаквог ефекта.

Најновији подаци показују да се широм Европе број заражених бактеријама отпорним на антибиотике повећава тако да су лекови изгубили способност да убију или спрече њихов раст и размножавање. Оне преживљавају у присуству антибиотика и настављају да се размножавају изазивајући дуготрајнију болест или чак и смртни исход. Инфекције изазване овим бактеријама некада захтевају дуже лечење, алтенативне и скупље антибиотике који могу имати озбиљније нежељене ефекте. Претерана и неправилна примена антибиотика убрзава појаву и ширење отпорних бактерија које могу да изазову инфекцију других људи који нису узимали антибиотике, а у исто време, осетљиве бактерије буду убијене.

Антибиотици се погрешно узимају услед прехлада и грипа изазваних вирусима на које они не делују, у таквим случајевима њихова примена неће поправити стање оболелог, неће снизити температуру ни уклонити друге симптоме. Такође, користе се на неодговарајући начин, односно краће него што је прописано, у нижим дозама, неодговарајућим размацима рецимо, два уместо три пута на дан, тако да се у организму неће налазити довољно антибиотика да убије све бактерије, неке од њих ће преживети и могу постати отпорне. Стога треба поштовати савете лекара у вези са узимањем антибиотика, кад год је могуће спречити инфекције вакцинацијом, прати редовно руке, узимати антибиотике уз лекарски рецепт, никад не користити лекове који нису вама приписани или остатке од претходних лечења.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗДРАВСТВЕНА СТАНИЦА У ЛЕШНИЦИ  – У новом руху

КОВИД И ГРИП – Сличности и разлике

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )