ЕВРОПСКА НЕДЕЉА ПРЕВЕНЦИЈЕ РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ – Болест која се може спречити

Од рака грлића материце у Лозници је лане оболело тринаест жена, а претходне деветнаест. Од почетка ове године није пријављен ниједан нови случај

Под слоганом “Рак глића материце – рак који можеш спречити” од 23. до 29. јануара обележава се Европска недеља превенције рака грлића материце са циљем подизање свести жена о значају мера за спречавање оболевања и умирања од ове болести. Основна порука женама је да је рак грлића материце малигна болест која се може спречити и да у току године одвоје бар један дан за посету лекару и обаве неки од доступних превентивних прегледа којима се могу благовремено открити ране премалигне промене и спречити даљи развој болести.

Рак глића материце за који је превасходно одговоран Хумани папилома вирус (ХПВ), већ дуги низ година наставља да буде један од водећих узрока оболевања и умирања жена у нашој земљи. Сваке године оболи око хиљаду жена, а око 500 умре, по стопи оболевања жене у Србији налазе се на петом месту у Европи после Црне Горе, Румуније, Естоније и Литваније. Охрабрује чињеница да је Србија једна од земаља у којима је уведена вакцинација против обољења изазваних ХПВ о трошку државе, и то и за девојчице и дечаке.

Преглед за рано откривање рака грлића материце обавља се Папаниколау тестом који утврђује да ли постоје  промене у ћелијама грлића материце и користи се за скрининг и рано откривање болести. Женама од 21. до 29. године препоручује се да се тестирају сваке три године, од 30 до 65 године жене имају три опције – Папа тест сваке три године, Папа тест плус ХПВ тест или само ХПВ тест сваких пет година. Лекари упозоравају да су под повећаним ризиком за настанак ове болести жене пушачи, затим, оне са ослабљеним имуним системом, које су рано ступиле у сексуалне односе (пре 16. године), које су имале већи број сексуалних партнера, не користе заштиту приликом односа, не иду на редовне контролне прегледе, више година користе оралне контрацептиве, оне са вишком телесне тежине или које имају честе упале вагине и материце. 

У Мачванском округу, према подацима од пре три године, ово обољење налази се на четвртом месту по броју новооткривених малигних болести. Како су нам рекли у лозничкој Општој болници, у Лозници је лане било тринаест новооткривених случајева обољевања од овог карцинома, претходне године деветнаест. Од почетка ове године није пријављен ниједан нови случај оболевања.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗБОГ НЕПРАВИЛНЕ УПОТРЕБЕ АНТИБИОТИКА – Све отпорније бактерије

ТОГЛ НА САЈМУ ТУРИЗМА У ШПАНИЈИ – Лилање у првом плану

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )