КЈП ”НАШ ДОМ” – Потребни нови радници

У овој години настављамо санацију градске депоније, то је тринаеста фаза за коју је у локалном буџету предвиђено 27,2 милиона динара, каже директор КЈП ''Наш дом'' Јанко Алексић. Предузећу недостаје четрдесетак радника и тражиће дозволу за њихово запошљавање

Што је било до нас, када је реч о програму пословања за минулу годину, испунили смо, а нисмо једино тамо где је одлучивала ”виша сила”, односно временске прилике, као што је чишћење снега, кажу у Комуналном јавном предузећу ”Наш дом”. Према речима директора предузећа Јанка Алексића, радили су минуле године под бременом инфлације која им је правила озбиљне проблеме па су први пут од 2014. у јулу 2022, у договору са оснивачем, променили цену и подигли је за 15 одсто за домаћинства и 20 одсто за услуге ”Лозници развој” за зеленило и хигијену.

– У овој години настављамо санацију градске депоније, то је тринаеста фаза за коју је у локалном буџету предвиђено 27,2 милиона динара. Радимо као и пре, насипамо депонију, лани смо то успели и максимално се трудимо да сви који граде, када копају темеље, земљу одвозе на депонију да је користимо за покривање. Наравно, део депоније остављамо за одлагање отпада јер је морамо користити све док не почнемо да га одвозимо на регионалну депонију ”Еко Тамнава”, а место за одлагање комуналног отпада биће село Каленић код Уба. Можемо рачунати да ова депонија, нешто мања од шест хектара, може служити још четири године. Иначе, овакву депонију Србија нема, после свих претходних фаза санације она је боља од регионалних и у потпуности је под контролом. Летос смо користили препарате на бази алги, обављали смо третмане тако да смо убрзали разградивост, а непријатне мирисе елиминисали. Тело депоније смо проширили за пола хектара јер смо, пошто је било довољно, земљу сипали на њене рубове – каже Алексић додајући да ће се наставити и са пре неколико година започетим систематским уклањањем дивљих депонија.

Град ће предузећу помоћи  са десет милиона динара за текуће субвенције, а као важну инвестицију у овој години, директор истиче набавку два нова камиона смећара за која је Град обезбедио 48 милиона динара. План је да се направи динамика замене возила старих по 30, 40 година, да се сваке године купе по два возила и у догледно време обнови возни парк. Алексић каже да се одустало од идеје пресељења техничке радионице у Клупце из више разлога.

– Појавила се могућност да се парцела на којој већ постоји радионица, где је својевремено ”Ерозија” одржавала своја возила, стави у функцију за потребе нашег предузећа. Требало би мало адаптирати тај простор који се граничи са депонијом. У том случају камион смећар, кад заврши посао, може да иде одмах у гаражу, да не пролази кроз цео град док не дође до Клубаца, а уједно је и мања потрошња горива. Настојимо да радимо свој посао најбоље што можемо, иако немамо довољно радника, а требају нам  чистачи, износачи, возачи, мајстори. Тражићемо од надлежних да се то надомести са четрдестак радника који нам фале до предвиђена 203, да добијемо дозволу за њихово запошљавање. Тиме бисмо дошли до броја који нам треба по систематизацији, плус десет одсто на одређено време, и аутоматски бисмо угасили рад преко агенција, што нам односи четири до пет милиона годишње. Фали нам 40 људи, толико је практично ангажовано преко агенције – објашњава он.

Набавка нових возила, са дозволом за запошљавање радника који тренутно недостају, ствара могућност да се у другој половини календарске године прошири зона обавезног изношења смећа на још неку месну заједницу. Иначе, сада та зона обухвата око 60 до 70 одсто територије града.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

МУП СРБИЈЕ – Саобраћајне контроле у зони основних школа

У ПЕКАРИ “КОСТА” У ЛЕШНИЦИ – Бесплатно за оне који немају

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    Res, non verba! 1 year

    Zašto se zona obaveznog odnošenje smeća na proširi na celu teritoriju grada? O kakvoj ekologiji pričamo, ako narod po selima nema alternativu nego da otpad pali ili baci u neku jarugu?!
    Dodatno, zašto se ne uvede obavezno sortiranje smeća bar u gradu?
    Prikupljene sirovine mogu da se onda prodaju, pa novac uloži u nove kontejnera za razdvajanje i dobro svima.

  • Disqus ( )