ДОМ КУЛТУРЕ У ЛЕШНИЦИ – Да се крене са мртве тачке

Иако се спекулисало да ће дом културе у Лешници бити срушен или продат "неком приватнику", то се неће десити. Крајем прошле године израђен је идејни пројекат на основу којег треба да се уради техничка документација и крене са адаптацијом објеката укупне површине 625 метара квадратних

Уместо да буде понос мештана, дом културе, који се налази у самом центру Лешнице, годинама пропада. Изграђен је пре седамдесет година као задружни дом који је касније применован у дом културе. Пре десетак година на њему су стари дотрајали прозори разбијених стакала замењени новом столаријом, урађени су плафони, уклоњена стара дрвена седишта које је требало заменити тапацираним која су некада била у Вуковом дому културе, а добијена су на поклон од Центра за културу.

Како нам је тада речено, стара седишта неће бити бачена, део ће бити поклоњен МЗ Ново Село а други део МЗ Јелав. Претпостављало се да ће бити направљен и други распоред, шири пролази са стране и један пролаз кроз средину. Било је планирано и сређивање фасаде, али од тога све до данас ништа није урађено, остао је чак и један стари прозор који би требало да буде зазидан. Такође, идеја је била и да се улаз у зграду измести напред где се налазе три велика стуба како би се добило више простора у холу, попут Вуковог дома у Лозници. Речено је и да треба да се процени да ли је потребна потпуна или делимична замена крова.

Иначе, у просторијама дома се налази и етно-клуб Културно-просветног друштва “Јадар” који представља својеврстан мини-музеј у којем се налазе прикупљени предмети из историје Лешнице, ту су и слике знаменитих Лешничана и важни записи у вези са овим крајем.

Милојко Трифуновић, председник Савета месне заједнице, каже да се нада да ће ова зграда, изграђена пре седамдесетак година рукама мештана, поново заживети. Крајем прошле године израђен је идејни пројекат на основу којег треба да се уради техничка документација и да се крене са адаптацијом објекта укупне површине 625 метара квадратних.

– Овај простор би нам много значио, у Лешници још увек постоји КПД “Јадар”, није замрло, треба нам простор где би се одржавале приредбе, биоскопске и позоришне представе. Пројектом су предвиђена четири мокра чвора, пошто их у овом објекту никада није било, затим израда котларнице јер је грејање било прикључено на зграду овдашње робне куће. Треба да се процени и у каквом је стању бина, колико је безбедна, можда ће морати да се уради нова која би задовољила потребне стандарде – истиче Трифуновић.

Да подсетимо, проблем за реконструкцију овог дома била је и чињеница да објекат није био легализован те је било неопходно да се он упише у катастар и то као објекат изграђен пре доношења прописа о изградњи.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У ПЕКАРИ “КОСТА” У ЛЕШНИЦИ – Бесплатно за оне који немају

ДОБРИЛА ПАНТЕЛИЋ – Деценије дружења с камером

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )