ТОКОМ ПРОШЛЕ ГОДИНЕ – У Тршићу рекордна посећеност

Према евиденцији Центра за културу “Вук Караџић”, који се стара и о Тршићу, током прошле године забележена је рекордна посета од готово 47.400 посетилаца, од чега око 16.700 чине ученици основних и средњих школа, а остало су одрасли.

Како кажу у овој установи, забележена је највећа посећеност откако се води евиденција о посетиоцима, а као упоредну најчешће узимају 2019. годину у којој је забележено око 46.200 посетилаца.

– Овом броју можемо додати и још око шест хиљада туриста из категорија које не плаћају улазницу, установе предшколског узраста, борачке организације, особе са инвалидитетом и друге осетљиве категорије становништва. Веома значајан удео у посети чине домаћи туристи, а највећи број их је из Војводине. Евиднетиране су појединачне посете иностраних туриста, док групних посета није било – каже Биљана Радичевић из Центра за културу.

Највеће интересовање посетилаца је, како наводи, за Вукову спомен-кућу и цркву брвнару посвећену Светом арханђелу Михаилу на Саборишту. Заинтересованост посетилаца огледа се и у бројним обиласцима Музеја језика и писма, али и других објеката на Саборишту.

– Центар за културу, као управљач, у току године реализује различите програмске активности помоћу којих чува, одржава и представља јавности природне и културне вредности Културног предела Тршић-Троноша. Претходне године урађен је промотивни филм у трајању од десет минута који ће бити представљен у току овог месеца, затим веб-страна посвећена овом пределу, а која ће бити представљена у наредних месец дана, као и туристичко-географске карте које ће бити постављене на улазу у Тршић и Троношу почетком фебруара. Министарство културе, Министарство заштите животне средине и Град Лозница подржали су ове активности – истиче она.

Захваљујући Образовно-научном културном центру “Вук Караџић”, у Тршићу је само током прошле године боравило око три хиљаде гостију, најчешће основаца, средњошколаца и студената. Према речима Александре Савић, директорке центра, овој бројци највише доприносе различите радионице, научни скупови, али и екскурзије ученика.

– Током боравка у Тршићу они имају организовану и наставу у природи, а најчешће бораве између пет и седам дана. Има и оних који се код нас задрже две недеље, колико им траје семинар или нека друга активност, а једно или два ноћења се задржавају ученици који долазе на екскурзију. Ако упоредимо податке са 2021. годином, током прошле имали смо за око 700 ноћења више. Засада имамо доста најава за пролеће, а очекујемо и током лета да буде знатно више активности него лане – каже Савићева.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Кликови

САОБРАЋАЈ И СНЕГ – Сви путеви проходни

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )