У МАЛОМ ЗВОРНИКУ – Проток на брани у опадању

У МАЛОМ ЗВОРНИКУ – Проток на брани у опадању

Проток воде на ХЕ „Зворник“ у Малом Зворнику у 11 сати износио је 2.186 кубика у секунди, што је у односу на сат раније за 30 кубика мање, потврђено је око поднева ЛН. Како кажу у ХЕ „Зворник“, проток воде је у опадању и не очекују се већи проблеми, а највећи забележен износио је 2.370 кубика у секунди.  

– Јуче смо отворили свих осам сектора за пропуштање воде, али то не треба да грађане доводи у заблуду и да додатно страхују јер рад испустних сектора не указује на било какву врсту опасности. Практично, ми пратећи ниво воде и стање на површини Зворничког језера регулишемо и испуст воде преко бране. Ако је и отворено свих осам сектора, то не значи да су они максимално оптерећени и да је проток воде кроз њих максималан. Ми распоређујемо воду у складу и са нагомиланим плутајућим отпадом, а отварањем сектора успостављамо равномерност. Проток буде мањи, а отворимо више сектора – објашњавају у ХЕ „Зворник“.

У општинској управи такође кажу да нема озбиљнијих претњи од поплава и да је превентивно искључено само једно извориште воде у Брасини.

– ЈП „Србија воде“ нам је око 11 сати послало допис да уведемо ванредну одбрану од поплава јер је ниво Дрине у седам ујутро био изнад 505 центиметара, а сада је 486. Ми смо ипак поступили по препоруци, у обилазак су послате надлежне службе, обезбеђене су вреће с песком, а ватрогасци су у приправности, иако се надам да ће се стање стабилизовати. На вези смо са ХЕ „Зворник“ и они нас редовно обавештавају о свим променама, а што се тиче објеката, неки у приобаљу су угрожени водом, али то су углавном бесправно саграђени објекти. Не очекујем веће проблеме и надам се да ће се Дрина смирити – рекао је за ЛН Зоран Јевтић, председник малозворничке општине.

Иначе, код комшија преко реке, у Зворнику, ниво Дрине је раван са шеталиштем

С. П.

Фото: Ђ. Којић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗБОГ ПОРАСТА НИВОА ДРИНЕ – Две критичне тачке

ПЛИВАЊЕ НА БОГОЈАВЉЕЊЕ – Средњошколци пливали за часни крст

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )