НА ГРАДСКОМ ГРОБЉУ – Мање сахрана

Прошле године је на лозничком градском гробљу обављено је 349 сахрана, што је 78 мање у односу на 2021. када их је било као никада пре. Према речима Анђелка Вучићевића, шефа гробља, тај број је нешто већи од уобичајених бројки из претходних година када је ретко било више од 300 укопа за дванаест месеци.

Градском гробљу неопходно је проширење, а на претпоследњој прошлогодишњој седници локалног парламента усвојена је одлука да се откупи парцела од 5.000 метара квадратних која се налази поред њега. Проширење је предвиђено Планом генералне регулације за Лозницу пошто су постојећи капацитети попуњени

– Почели смо да радимо опсеге за гробна места на месту где се налазио пластеник и рачунамо да на постојећим површинама за сахрањивања има места за још две године. Са проширењем од ових 50 ари, на парцелу која се граничи са постојећим гробљем рачунамо да у нормалним условима буде места за отприлике четири године – казао је он за ЛН.

Лозничко градско гробље има око 14.240 гробних места, од чега је око 11.660 попуњених док су остала, скоро 2.600 њих, празна, односно закупљена. На градском гробљу, којим руководи КЈП ‘’Наш дом’’,  трошкови сахрањивања нису повећани, и важе цене које нису мењане од 2013. године. Тако је износ који треба платити за место где је неко сахрањен 832, а резервација празног 1.255 динара годишње. Трошкови сахрањивања и накнада су 15.237 динара (копање раке, сахрањивање, одржавање гробног места до годину дана, склањање цвећа, досипање земље). Када је први закуп, обавезно је да буде десетогодишњи, а цена од 20.870 динара, обухвата једно место где је обављена сахрана и једно празно.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ВЕЧЕРАС У ГАЛЕРИЈИ „МИНА КАРАЏИЋ“ – Нова књига поезије

ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ КУД „ФРУЛА“ – Некада деца, сада играчи ветерани

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )