ОПШТИНА КРУПАЊ – Тешка, али успешна година

У Крупњу све већа запосленост. Улагања у туризам дају резултате. Све више и асфалтираних путева. У 2023. години биће настављено улагање у изградњу туристичке и спортске инфраструктуре, развој културе, у образовање, путну инфраструктуру

За Крупањ је 2022. година била тешка, као и за већину локалних самоуправа у Србији, каже председник ове општине Иван Исаиловић. Подсећа да се, тек што се изашло из проблема изазваних коронавирусом, ушло у нову кризну ситуацију коју је изазвао рат у Украјини. Свет се суочио са великим финансијским проблемима, а то није мимоишло ни Србију, што је имало последице и у локалним срединама.

 – Најблажа последица би била та да јавне набавке или оквирне споразуме не можете да спроведете на прави начин. Или ћемо ми бити без извођача радова, или ће они бити у проблему јер су цене непредвидиве. Вишеструко су повећане и то је у неким срединама довело до одустајања од пројеката. Ми нисмо одустајали, али се догодило да смо добили више пројеката него што смо очекивали. Конкуришемо на много адреса – то су наша министарства, страни фондови и прошле године се десило да смо прошли на скоро свим конкурсима. То је довело до одређених проблема за финансирање тих пројеката јер је за сваки неопходно учешће општине, али то су слатке муке. Радило се доста у 2022. години, највише је улагано у туристичку инфраструктуру, али и у изградњу путева. Од маја 2016. године асфалтирали смо више од 130 километара путева. Можемо да се похвалимо да смо једна од ретких општина која сама ради тампон за асфалтирање путева. Нама је то врло корисно и тако смо сигурни колико смо камена уградили у тампон, а онда ангажујемо фирме које асфалтирају те путеве.Углавном су то путеви у сеоским месним заједницама, што је од велике помоћи за мештане. Помагали смо и наше пољопривреднике верујући да им је помоћ неопходна како би већина остала на својим огњиштима. Настојали смо да то учинимо и кроз нове идеје. Започели смо пројекат “Најдужа пијаца на свету”. Видећемо његову примену на пролеће када буде много више туриста. Више од седам стотина газдинстава је пописано и они су истакли своје производе на сајт уз помоћ којег ће моћи да продају своје производе. Хтели смо да им помогнемо и кроз изградњу или адаптацију постојећих смештајних капацитета. Определили смо новац за ту намену и на тај начин смо добили 150 нових лежајева, што је велика ствар за туризам у Крупњу – каже Исаиловић.

Он подсећа да је порез на зараде у 2022. години био дупло већи него 2016. године и истиче да је то директан показатељ много веће запослености у општини Крупањ.

– Отворили смо много радних места. Имамо 3.400 запослених, што је довело до тога да је порез на зараде повећан. У 2016. години од пореза на зараде приходовали смо 68 милиона, а у овој близу 150 милиона динара. То је озбиљан напредак и то је оно што пуни буџет наше општине. Планирали смо да буџет за 2023. годину буде више од 700 милиона динара и били смо веома објективни у процени. На седници Скупштине општине, када је буџет и усвајан, изразио сам наду да би продајом неких плацева, на Мачковом камену пре свега, остварење буџета могло прећи милијарду динара – нада се председник Општине Крупањ.

Каже да су тек почели да улажу у туризам и да нису још постигли ефекат да сви људи виде значај тог улагања. Истиче да би волео да грађани виде неопходност улагања у туризам због увећања њиховог капитала.

– Уопште није битно којих је димензија објекат за бављење туризмом, битно је да људи схвате да улагање у туризам брзо може да им донесе озбиљан приход. Када дођемо у ту ситуацију, онда ћемо моћи рећи да смо довољно уложили у туризам. До тада, док се то не деси, док грађани не схвате да могу добро да живе од туризма, не можемо говорити о најозбиљнијем туризму у Крупњу. Наша општина јесте једна од 18 туристичких општина у Србији, али то још увек не значи да су то озбиљна туристичка места. Када је у питању изградња спортско-туристичког комплекса на Мачковом камену, у једном делу очекујемо помоћ од Министарства финансија, а у другом  намера је да обезбедимо новац продајом плацева на овој локацији. Ту би требало да буду изграђена два велика хотела од 20.000 и 16.000 квадратних метара који ће упослити много људи. Планирамо и изградњу спортске инфраструктуре око наше Средње школе, као и за фудбалски терен нашег стогодишњака ФК Рађевац. Градиле би се трибине са хиљаду и по места, зграда овог клуба од хиљаду квадрата, на терену би била најквалитетнија трава, имали бисмо и сертификат УЕФА који би омогућио играње међународних утакмица. Тај пројекат, као и терени око Средње школе, вредни су око 10 милиона евра. То је недостижно за нашу општину, али верујемо да ћемо у наредном периоду добити подршку неког нашег министарства или конкурисати на неком великом европском конкурсу. Све ово је у духу развоја туризма и туристичке понуде како би наши суграђани схватили да од туризма може добро да се заради – поручује Исаиловић.

Сматра да развој спортског туризма морају да прате и спортски клубови у Крупњу.

– Спорт у Крупњу је бесплатан. Сви наши спортисти, а има више од две хиљаде регистрованих, могу бесплатно да се баве спортом, а то се односи и на рекреативце. Сва наша спортска удружења имаће задатак у наредном периоду да понуде садржај и за туристе и за рекреативце тако да сам сигуран да ће понуда за спортски туризам и туризам уопште бити много богатија – уверен је он.

Према његовим речима, не може се заобићи ни развој културе јер без тога, како каже, нема ни озбиљне туиристичке понуде.

 – Морамо да развијамо наше манифестације које организују заједно Туристичко-спортска организација и Библиотека “Политика”. Неопходно је да се поново вратимо организацији летњих свечаности у оквиру “Културног лета”  и то ћемо наредног лета и учинити. “Плодови Рађевине” су у великој експанзији када је у питању број учесника и посета овој манифестацији тако да морамо да размишљамо о томе да се одржава више дана, а не само један, као до сада. Улагали смо и у дом културе, а планирамо да заменимо седишта  у нашој великој сали – каже Исаиловић.

Председник Општине Крупањ истиче да ће и у 2023. години бити значајних улагања у путну инфраструктуру, спортске садржаје, културу, образовање. Наставиће снажно да подржавају заустављање миграторних процеса, да буду добри партнери Влади Србије и надлежним министарствима. Истиче да је буџет развојни, али и социјално одговоран. Уверен је да ће у 2023. години Крупањ имати много више асфалтираних путева, више туриста, много више новорођенчади и више радних места.

В. Ст.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

О РАДУ СКУПШТИНЕ ПРЕДСЕДНИЦА МИЛЕНА МАНОЈЛОВИЋ КНЕЖЕВИЋ – Испуњене све обавезе

ФУДБАЛ – Лозница почела припреме

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )