БОЖИЋ ЈЕ – Мир божји, Христос се роди!

Ватромети и петарде који су у поноћ одјекивали градом означили су долазак најрадоснијег хришћанског празника Божића. Претходно су, на Бадње вече, у црквеним портама и у кућама, после службе, паљени бадњаци.

На Божић сви укућани облаче најсвечаније одело и одлазе у цркву на јутрење и Божићну литургију. После службе, у цркви се прима нафора и она се прва узима на Божић. Окупљени се међусобно поздрављају речима: “Христос се роди!”, или  “Мир божји, Христос се роди!”, и отпоздрављају: “Ваистину се роди!”. Тако се поздравља у периоду од Божића до Богојављења, 19. јануара.

На Божић рано пре подне, у кућу долази положајник, посебан гост, који поздрави домаћина и његову породицу божићним поздравом, љуби се са њима и одлази до шпорета, у ранија времена до огњишта, где џара ватру изговарајући здравицу.

– Колико варница, толико срећица, колико варница толико парица, колико варница толико у тору оваца, колико варница толико прасади и јагањаца, колико варница, толико гусака и пилади, а највише здравља и весеља, амин, Боже дај – каже положајник док варнице прште у шпорету.

Он симболички представља оне мудраце који су пратили звезду са Истока и дошли новорођеном Христу на поклоњење. Домаћица после тога послужи положајника и дарује га прикладним поклоном. Положајник је човек који на Божић, и за целу годину, доноси срећу у кућу.

У рано божићно ујутро, после Свете литургије, домаћица замеси тесто од којег пече погачу, која се зове чесница. У њу се ставља новчић, златник или сребрењак, а одозго се боде гранчицом бадњака. Када чесница буде печена, износи се на сто где је већ постављен божићни ручак. Домаћин од печенице за Божић сече најпре леву плећку, главу и део од ребара. Када сви стану за сто, домаћин запали свећу, узима кадионицу, окади иконе, кандило и све присутне, преда неком млађем кадионицу који кади целу кућу. Пева се божићни тропар и чита се “Оче наш“. Кад се молитва заврши, приступа се ломљењу чеснице. Чесница се окреће као славски колач и на крају ломи. Она се ломи на онолико делова колико има укућана. Када се заврши ломљење чеснице, укућани једни другима честитају празник и седају за трпезу, објашњено је на сајту СПЦ.

Иначе, најрадоснији хришћански празник, дан рођења Христовог, 7. јануара, односно 25. децембра по старом календару, прослављају Српска православна црква и цркве које поштују јулијански календар.

(ЛН)

ПРОЧИТАЈТЕ И…

БАДЊЕ ВЕЧЕ У ЛОЗНИЦИ – Паљење бадњака и ватромет

У ДОЊЕМ ДОБРИЋУ – Цело село око бадњака

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )