ЈЕВТИЋ РАЗГОВАРАО СА НОВИНАРИМА – За бољи живот Малозворничана

Наставак улагања у комуналну инфраструктуру, пољопривреду, спорт, водоснабдевање и туризам у Малом Зворнику, само су неки од планова за 2023. годину које је навео председник општине Зоран Јевтић на већ традиционалном сусрету са представницима локалних и регионалниг медија, уприличеном јуче поводом новогодишњих и божићних празника. Јевтић је уједно сумирао и прошлогодишње резултате, истичући значајна улагања у ЈКП „Дрина“, израду пројектних документација, опремање Дома здравља, као и капиталну инвестицију у изградњу моста на путу од Амајића ка Доњој Трешњици.

Подсетио је да је општина, подржавајући политику државе, од првог јануара прошле године за сваку новорођену бебу издвојила 100.000 динара, као и беби пакет у вредности од 6.000 динара, а бесплатне уџбенике имали су сви ученици првог разреда, као и бесплатан превоз. Општина ће и даље финансирати истраживање археолошког налазишта Орловине, а уз подршку државе наставиће уређење подземног града Карађорђевића, најавио је Јевтић.

– Иако резимирајући оно што је урађено у протеклом периоду увек кажемо да може више и боље, овај пут морамо бити задовољни прошлогодишњим резултатима, али и подстакнути да и даље радимо у истом темпу на побољшању живота наших грађана. Значајна средстава смо уложили у ЈКП „Дина“, које је претходних година било у лошој ситуацији. Доста новца смо уложили у возни парк и машине, купљен је велики камион смећар, камион за канилазацију, један мањи камион, а први пут смо набавили и камион за чишћење улица. Купљен је камион до 3,5 тоне носивости за свакодневну употребу, а пред крај године стигла је и амфибија (вредна око 19 милиона динара). Добили смо сагласност ХЕ „Зворник“ и „Србија вода“, а ми пошто желимо да развијамо туризам свакако морамо бринути и о 25 километара обале Зворничког језера. Пошто нема много сличних амфибија у Србији, можда ћемо коришћење и комерцијализовати. За управљање је потребна обученост и сагласност тако да ће пред пролеће све бити спремно за њено коришћење – навео је Јевтић.

Зоран Јевтић

Он је подсетио и на реконструкције топловода, изградњу нове топлане на биомасу, за шта је општина кредитно задужена, али и да очекује подршку државе у отплати тих обавеза.

– Поскупљењем енергената, то нам је постала крупна инвестиција. Ретка смо општина која до данас није подизала цену грејања још од 2013. године. Можда ћемо морати нешто кориговати у наредном периоду, али тек после детаљне анализе стручњака. Сечка је прошле године коштала 55 динара по тони, онда је отишла на 75, а сада је 120 динара по тони. Скупштина општине је донела одлуку да наше шуме уступимо ЈКП „Дрина“, да они то користе, и тако оборимо цену сечке које би требало да имамо барем за наредну годину. Иначе, грејање је 24 сата и свако у свом стану може да управља колико ће да се греје – објаснио је председник општине.

Водоснабдевање је истакао као један од приоритета и у овој години, али и утврђивање губитака на мрежи који су у овом тренутку огромни. Како је објаснио, од око милион и по кубика потрошене воде, у наплати је тек нешто више од 300.000 кубика. Јевтић је навео да у овом тренутку општина има спремљених око двадесет пројеката за уређење речних корита и да ће конкурисати код ресорних министарстава за новчану подршку јер та инвестиција превазилази могућности локалне самоуправе. Подсетио је на уређење клизишта у Првомајској улици, за шта је Министарство за екологију дало осам милиона динара, а Општина додала још десет, као и на огромна улагања у асфалтирање путева.

– Око 80 милиона динара смо издвојили из буџета за асфалтирање 8,5 километара путева, а по уговору који траје три године, још ову и наредну до децембра, требало би да завршимо још 25 километара. Иначе, комлетна улична расвета је замењена лед расветом, чиме смо направили уштеду у потрошњи струје, али смо тражили од надлежних да расвета која је уз магистрални пут, због појаве миграната, сија увек истим интензитетом. Извођачи су нам одговорили да у том случају загарантовани рок трајања од десет година не могу да дају, што значи да ћемо, можда, гасити сваку другу сијалицу. Капитална инвестиција је мост у Доњој Трешњици, вредна 45 милиона, од чега смо 35 добили од државе, а десет ми дали, али тај проблем је сада решен. Мост је урађен, али и обалоутврда, а ове године ћемо асфалтирати прилазе мосту. Дом културе смо, такође, средили, Министарство културе нам је обезбедило око 10 милиона, а ми додали још четири тако да је објекат добио ново рухо – указао је Јевтић.

Подсетио је да је Дом здравља пре годину дана добио скенер и да ће у овој години коначно бити у употреби, што ће значити грађанима са обе обале реке Дрине. Најавио је и даље субвенционисање пољопривредника, али и помоћ деци, како кроз новчану подршку тако и кроз друге погодности. Јевтић је подсетио да свако новорођенче добија помоћ од сто хиљада динара, плус беби-пакет вредан око шест хиљада, а указао је и на то да је у 2021. години рођено 76 беба, а у прошлој 91, петнаест више. Општина је кроз различите донације уредила седам игралишта, уложила милион динара у видео-надзор, а ниједно дете није остало на листи чекања за место у обданишту.

– У овој години настављамо асфалтирање путева, држава је обећала и пут до Доње Борине, као и од Шарена букве до Радаља. Општина је урадила плански документ и створила све предуслове а на потезу су сада републички органи. Наставићемо и са постављањем уличне расвете, улагањем у туризам, уређењем подземног града и археолошког налазишта Орловине, где су планиране стазе, три видиковца, путокази, као и постављање инфо-пулта, уређење зида поред општине и простора за излагање предмета који се пронађу на налазишту. Уређење градске плаже нас тек чека. Ту постоји доста услова које треба испунити, а само пројекат је вредан око 210 милиона динара. Очекујем до краја марта да и тај пројект буде завршен – рекао је Јевтић

Као један од главних задатака и у 2023. години навео је запошљавање, најавивши да наредних дана Општина расписује јавни позив за издавање простора поред турске фабрике текстила. Тај део ће, како је рекао, највероватније узети инвеститори из Египта, односно фирма која се бави производњом фурнира.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У МАЛОМ ЗВОРНИКУ – Добра сарадња са МУП-ом

УОЧИ БОЖИЋА У ТРБУШНИЦИ – Деца добила 70 пакетића

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )