”ЦРВЕНА ЈАБУКА” НА ”ЗИМСКОМ ФЕСТИВАЛУ” – Музиком се шири љубав

”ЦРВЕНА ЈАБУКА” НА ”ЗИМСКОМ ФЕСТИВАЛУ” – Музиком се шири љубав

Пре око три и по деценије у лозничком Спортском центру ”Лагатор” хала је била испуњена, а на бини свирала је ”Црвена јабука”. Ко се тога добро сећа, синоћ је уз неке старе хитове могао да пробуди успомене и осећања из младости, али важније је то што су се пред бином у Улици Јована Цвијића синоћ тискали углавном млади, они који нису били ни у петогодишњем плану када је ”Јабука” први пут засвирала у овом граду.

”Зимски фестивал”, који приређује лозничка Туристичка организација, а у оквиру којег су Жера и компанија наступили, доживео је синоћ свој врхунац уз двочасовну добру свирку. Ако неко и има какву замерку, промашио је мету јер било је то вече за опуштање, а не за замерање.

Као предгрупа ”Јабуци” свирали су полазници ”Школе рок гитаре” који су подгрејали атмосферу пред наступ једне од најпопуларнијих рок група некадашње Југославије.

У протеклих 37 година од оснивања групе у Сарајеву 1985, ”Црвена јабука” је објавила 26 албума испуњених хитовима, а најновији у тек завршеној 2022. Низале су се добро познате песме једна за другом, грејали дланови, грла и душе, али не само у публици, већ и на сцени.

–  Када смо дошли, видели смо лијеп детаљ, 30-40 клинаца свира гитаре пре нас и то је баш јако похвално. Као ја кад сам био дијете – музичка школа и спорт, то су битне ствари у одрастању младог човека. Наша пјесма нема зла у себи и кад видиш младост која је безбрижна, младе којима је то топло, прекрасно, још на овој хладноћи, онда ти је срце пуно и знаш да си на правом путу – рекао је за портал ЛН Дражен Жерић Жера, фронтмен ”Јабуке”, после концерта.

Како каже, сећа се да су у Лозници наступили једном – ”давно” 1987. или 1988, и жао му је што је прошло толико времена између два концерта.

– Захваљујем се Туристичкој организацији што нас је позвала и баш смо дошли у лијепо, празнично доба пред Божић и Нову годину тако да ми је још драже да смо људима приредили лијепу ноћ да се опусте сутра, пред Божић, и да им буде лијепо – каже Жера.

Њему је посебно драго што је у публици било много младих који знају песме и певају их јер су уметници и спортисти ту, каже, да шире љубав, не нешто друго. Они стварају нити које повезују људе.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Floznicke.novosti%2Fvideos%2F901611224346527%2F&show_text=false&width=560&t=0" width="560" height="314" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

– То су нити које спајају цијели свијет па тако и наше земље на Балкану. Музика је нешто што нема границе и нема везе на ком језику пјеваш. Прекрасно је видјети пуно младости, пуно љубави у зраку. Похвално је то што знају пјесме, захваљујући интернету. Има неке користи и од тога, неке ствари се неће изгубити него ће остати заувјек на тим ”дисковима”, ”облацима”, како се то већ зове. Ја не припадам тим виртуалним свијетовима, више волим појести праве ћевапе него виртуалне, ко што је боље имати паре у џепу него биткоине – ќаже с осмехом Жера.

Улазница за концерт ”Црвене јабуке” у Лозници на југословенској турнеји ”Тамо гдје љубав почиње”

”Црвена јабука” за 14. фебруар припрема велики концерт у загребачкој ”Арени” за који ће бити додате још ”неке цаке, да то људима буде специјално”, најављује Жерић и додаје да умора нема.

– Ми млади никада нисмо уморни, када бисмо били уморни, не бисмо се бавили овим. Нема ти умора овдје. Када ти неко ко се бави овим послом као ја каже да је уморан, онда је фолер каквог нема јер ово испуни душу и публици и нама. Ако је умор, онда је то слатки умор, а не умор да не можеш да се поздравиш, сликаш… – наглашава Жера.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У МАЛОМ ЗВОРНИКУ – Добра сарадња са МУП-ом

ФК ЛОЗНИЦА: ПРЕД НАСТАВАК СЕЗОНЕ – Припреме почињу 9. јануара

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )