ЈП ”ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА” – Улагања за боље дане         

За наредну годину планирано је 110 милиона динара за инвестиције, од чега је 57 подршка Града. Циљ је смањење притисака на мрежи, а уједно и губитака, мања потрошња струје и смањење броја интервенција којих сада има од четири до пет хиљада годишње

Током прошле године ЈП ”Водовод и канализација” имало је мало више од 80 милиона динара капиталних инвестиција финансираних сопственим средствима, а у 2023. за њих планирају око 110 милиона, с тим што је од тога 57 подршка Града.

Жељко Марјановић, доскорашњи директор предузећа, на дан разговора именован је за новог начелника Мачванског округа па убудуће неће водити ”Водовод”,  што не мења планове. Према његовим речима, план је да се ове године крене у ”срце система” и створе предуслови за решавање кључних проблема, односно обаве послови који ће допринети смањењу притиска на мрежи, а уједно и губитака, мањој потрошњи струје и смањењу броја интервенција којих је сада од четири до пет хиљада годишње.

Жељко Марјановић

Како каже, један од кључних проблема су губици на водоводној мрежи, били су и више од 70 одсто, па се дошло на 49 до 51 одсто.

– Обарањем притиска смањиће се губици. У сарадњи са Грађевинским факултетом, урађен је математички модел комплетног цевовода дугачког 850 километара, тако да на свакој тачки знамо колики је притисак. Оптимално је од 3 до 5 бара, а ми имамо на неким местима 7, 8 и више бара, а када је велики притисак, долази до пуцања цеви и хаварија. Ми имамо детекцију преко СКАДЕ, али ако се то деси ноћу, изађе велика количина воде. Европски стандард губитака је 25, 30 одсто, ако бисмо дошли до 30 одсто, било би идеално. Морамо да оборимо притиске, а то ћемо урадити тако што ћемо урадити бустер станицу која ће по потреби ”гурати” воду према резервоару на Трешњици и неће трошити стално струју. Како опадне ниво воде у резервоару, она ће је додавати. Радиће се и мерно-регулациони блок у Партизанској улици који мери и регулише притиске према граду – објашњава он.

Тиме се, каже, стварају предуслови да за оно што следи, а већ су одвојена средства за пројектну документацију да у првој, од три, висинској зони буде урађен огроман резервоар на подручју Липнице, можда већи него на Трешњици, са две хиљаде, можда и више кубика воде. Ту ће у случају хаварије бити резерве воде и то ће напајати подручје Липничког Шора, Лешнице, Новог Села и даље према Чокешини. То би омогућило дозирање испоруке воде, уштеду струје и обарање притиска у мрежи. Добијена је подршка Града, а требало би да буде реализовано за две, три године.

– Имамо и сада довољно воде, али град се брзо шири, сваки дан потписује се десетак прикључака, биће потребе за новим извориштем у наредних 30, 40 година и морамо размишљати унапред. Планирамо нова изворишта на подручју Липничког Шора чиме аутоматски добијамо много више воде. За та изворишта су некада рађени прорачуни да су можда и богатија него она у Бањи Ковиљачи, али тада је радила ”Вискоза”, испуштала хемикалије у Дрину и то није реализовано. Ту смо планирали истражне радове за та изворишта и стручњаци су већ на терену. Све смо ближи и постројењу за пречишћавање отпадних вода, за које ће бити тендер врло брзо, чија је вредност око 30 милиона евра, према последњим прорачунима. Сва папирологија је готова, финансирају га држава и фондови ЕУ и то Град неће коштати ништа. Све што радимо је скопчано са тиме да у наредних 30, 40 година немамо проблем са водоснабдевањем. Циљ је смањење губитака и отварање нових капацитета – каже Марјановић.

Ради се и на решавању водоснабдевања Горњег Јадра па је 13 милиона динара уложено у две бушотине и нађена је вода капацитета око 5 литара у секунди. Марјановић каже да је у наредној години планирана трећа бушотина са којом би се добила додатна три, до четири литра, што је неопходних минималних осам литара којима би се задовољиле потребе становништва тог подручја Града Лознице. Он каже да је сада 90 одсто становништва Лознице снадбевено водом, а када то буде урађено, биће сто одсто, што има ретко који европски град.

– Град за 2023. издваја 57 милиона динара за две капиталне инвестиције, реконструкцију водоводне и канализационе мреже у Бањи Ковиљачи, улицама ЈНА и Гоце Делчева, а ради се и “Вискозино” насеље које има канализацију, али се она испушта у Болнички поток. Канализациона мрежа има нешто више од 100 километара и трудимо се да се повећава. Једна од важнијих година за наше предузеће биће 2023. јер крећемо са стварањем услова за растерећење система, предуслова за смањење притисака у мрежи, потрошње струје и броја интервенција – каже Марјановић додајући да имају довољно запослених јер су у последње две године више пута добили сагласности за нова запошљавања тако да су подмладили кадар, а приоритет су им оперативци, водоинсталатери, руковаоци грађевинским машинама, бравари, лица која раде на СКАДИ.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ФК ЛОЗНИЦА: ПРЕД НАСТАВАК СЕЗОНЕ – Припреме почињу 9. јануара

ПОЧЕТАК ГОДИНЕ – Најлепше је на Дрини

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )