ТУРИЗАМ – Крупањ је озбиљна туристичка дестинација

Ова година је за Туристичко-спортску организацију општине Крупањ (ТСОК) била изузетно успешна. У ТСОК-у сматрају да постају озбиљна и респектабилна организација која се бави свим сферама туризма. Сезона креће већ почетком јануара и, захваљући све бољој спортској инфраструктури, траје током целе године

У последњих годину и по, од када је изграђен терен са вештачком травом, из корена је промењена туристичко-спортска понуда Крупња.

– У 2020. години имали смо приход од изнајмљивања спортских терена од око 180.000 динара, а у овој је достигао два милиона динара. Сезона практично креће од почетка године и траје и током зимских месеци, а не само, као што је то било раније, током лета. Ове године смо учествовали на Сајму туризма заједно са туристичким организацијама из Лознице, Малог Зворника и Љубовије и чини ми се да смо заједно били веома занимљиви и препознатљиви. Свако је истакао неку своју причу – Љубовија сеоски туризам, Крупањ спортски туризам, Мали Зворник је представио потенцијале реке Дрине, а Лозница културно-историјске знаменитости и фестивал Лила-Ло. Све је то било веома интересантно посетиоцима сајма. Ове године смо успели да отворимо инфо-центар са сувенирницом на шеталишту. Једно туристичко место као што је Крупањ мора да има озбиљан инфо-центар и показало се да смо били у праву. Туристи ту могу да добију све неопходне информације о туристичким дестинацијама у Крупњу и Рађевини, али и да купе неки сувенир везан за овај крај. У овој години смо набавили 40 електробицикала, што се показало као пун погодак. Свима је било занимљиво да се провозају тим бициклима и лакше стигну до неких културно-историјских локалитета. За само пола године, од изнајмљивања електробицикала приходовали смо око пола милиона динара, што је веома важно – каже Младен Стефановић, донедавно директор ТСОК-а.

Он подсећа је је доста рађено на развоју спортског и рекреативног, као и сеоског туризма уз подршку општине.

– Обезбеђена су средства којима су субвенционисани сви они који су желели да се баве сеоским туризмом. За две године број угоститеља је од два-три порастао на близу двадесет са тенденцијом да се тај број у наредној години још више повећа. Важан сегмент у развоју туризма у нашем крају јесте и нетакнута природа коју ћемо у наредном периоду морати да искористимо у сврху туризма. Ударна игла требало би да буде бисер природе – Ковачевића пећина. Већ сада добијамо озбиљан новац од Републике Србије за заштиту животне средине. Од 1972. године када је пећина откривена па до ове године, није ништа урађено. У 2022. урађено је доста тога, пре свега изграђен је мост како би посетиоци могли да пређу Ковачевића реку. Поставили смо и информативне табле и средили стазу до пећине. Наредне године почеће радови и у самој пећини. То се, пре свега, односи на осветљење и на стазе које треба да уредимо. Очекујемо да за годину и по ова пећина постане отворена за туристе, а општина ће имати профит од тога – истиче Стефановић.

Важан сегмент у туристичкој понуди Крупња је и манифестациони туризам. Он је добар начин да се додатно промовише општина Крупањ. Током ове године одржане су четири велике и неколико мањих манифестација.

 – Манифестациона година је почела у априлу организацијом “Лазаревдана”  када је Крупњем прошетао велики број младих из овог краја и Подриња. Имали смо око 500 гостију из Лознице, Малог Зворника, Зворника (РС), Љубовије, Осечине. То је манифестација коју Крупањци највише воле јер је посвећена младима и њиховом стваралаштву. На планини Јагодња одржани су “Дани међаша”  и тада је по први пут организована хуманитарна трка у дужини од 19 километара. Учествовало је двадесетак тркача, а у плану је да се трка подигне на много виши ниво. Манифестација “Петровдански сабор” има најдужу традицију и има веома богату историју. Овај вид туризма завршава се нашом најзначајнијом манифестацијом, а то су “Плодови Рађевине”. Ове године окупило се близу 150 излагача из свих крајева Србије. Имали смо и богат културни програм, а све то је пратио велики број посетилаца. Показало се да ова манифестација превазилази оквире Рађевине и постаје препознатљива у целој Србији – истиче Стефановић.

В. Ст.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ТУРИСТИЧКО-СПОРТСКА ОРГАНИЗАЦИЈА ОПШТИНЕ КРУПАЊ – Доделили годишње награде

ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ЉУБОВИЈЕ – Изабрана најлепша фотографија

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )