НАШИ СМО – Петак

Стигли смо до последњег петка у овој години. Радовали смо се сваком претходном, пре свега због “сусрета” са вама, а, ето, наместило се да је овај и претпоследњи дан у децембру, онај када предновогодишња грозница достиже свој врхунац. Када с нестрпљењем ишчекујемо најлуђу ноћ у којој ћемо се отрести старе и дочекати неку новију годину, мирнију, срећнију, здравију, љубавнију, безбрижнију. Зато овај петак и има посебну чар, сви ужурбано завршавамо недовршене послове, докупљујемо храну и пиће за славље, купујемо нова одела за дочек, пегламо кошуље, испробавамо парфеме и доносимо коначну одлуку да ли ће сутра увече на трпези бити “реформа”, “добош”, “пањ” или “руска” торта, ако нам баклаве, пите бундеваре или салњаци нису довољни као слаткиш.

Кад је већ петак, покушаћемо да заголицамо магију која ће у поноћ пред први јануар заблистати у пуном сјају, препуна осмеха, поклончића, лепих жеља и пољубаца. Ваљало би од овог петка направити замишљен ковчег са јаким катанцем, без могућности откључавања, у који ћемо потрпати све оне прошле и лоше, а било их је. Било их је и “тринаестих”, и “црних”, и оних најцрњих за које кажемо – не поновили се. Нажалост, неке ћемо упамтити заувек јер су нам однели људе који су били саставни део наших живота. Ако је било оних других, осунчаних и радосних због, рецимо, коначног доласка годишњег одмора, треба их упамтити, ако је потребно и записати у свешчицу, а онда, када налети опет неки лош петак, прелистати је и вратити оптимизам и наду, сећање на лепо, веру да мора бити боље.

Овог петка би било лепо заборавити на недаће које су захватиле свет почетком 2022. године и које трају, пожелети да се што пре заврше, заборавити на општу кризу, на поскупљења, на сталне пописе у радњама, на нервозне трговце који више не стижу да старе цене прелепе новима, на несташицу угља, пелета и цену дрвета која је успела да премаши с почетка јесени и ону незамисливу, од скоро стотинак евра за кубик.

Ако икако можете, а верујем у ваше способности стечене током протеклих година разних криза, несташица, инфлација, ратова, короне, вакцина, овог петка избришите барем на 48 сати присећања на све оне стравичне прогнозе којима смо засипани 12 месеци од оних који би требало да нас храбре, да нам не дозволе да клонемо или пожелимо одлазак из сопствене државе. Барем ових неколико дана да не размишљамо о последњем попису становништва, ко зна шта је ту и како пописивано, можда је неко направио грешку, заборавио коју нулу иза неког броја, а можда је и неко “са списка” отишао на “излет” до Беча баш када је пописивач дошао на његова врата. Можда се бројке не слажу и због оних који имају личну карту с адресом у Лозници, а на тој адреси никада нису ни били јер што би одлазили из својих кућа с друге стране Дрине. Не можемо се љутити на пописивање само зато што је неко решио да оде одавде и пронађе мирније место за себе и своју породицу, град у којем ће добити посао спрам своје струке, а не политичке припадности. Који не жели да живи у земљи с надимком “тигар”, већ, на пример, “лала”. Зашто бисмо данас бринули о наталитету, када већ неко за то има решење у виду увоза сперматозоида из иностранства. Предлажем да данас не призивамо из меморије све оне најаве најтеже године “у историји Србије”, већ да пожелимо да такве изјаве надлежни преточе у – “пред нама је најбоља година”, “престаће сви ратови”, “биће пара, биће… свега”. Ето, заборавите на све те силне дневнике, наслове и ванредна обраћања државника у којима сте, најчешће, могли да чујете оно што већ одавно знате.

Када боље размислим, какве год да су биле прилике и неприлике у нашим животима, тај последњи дан децембра је увек имао посебну боју, и онда када смо приковани у постељи чекали да откуца поноћ, и када се није имало за бензин, и када смо ишли у Мађарску да купимо саламу и “кока-колу”… Зато предлажем, овај дан, а данас је петак, претпоследњи дан у 2022. години, испратите са стилом а сутра увече отворите флашу доброг вина, пустите омиљену музику, прегледајте поклоне испод јелке, смејте се са вољенима и уживајте. Срећна 2023. година!

Слободан Пајић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Године

НАШИ СМО – У 13 слова  

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )