У ОСНОВНОМ СУДУ ОДРЖАНА ТРИБИНА ”ИСКЉУЧИ НАСИЉЕ” – У фокусу заштита жртава

У Основном суду у Лозници јуче је одржана трибина ”Искључи насиље” на којој се разговарало о суочавању са проблемом насиља, пре свега породичног, али и сваког другог. Поред председнице лозничког Основног суда Милице Тодоровић, учествовали су и председник Вишег суда у Шапцу Саша Кнежевић, Светлана Недељковић, виши јавни тужилац у Шапцу, Младенка Манојловић, јавни тужилац у Лозници, градоначелник Видоје Петровић, судије кривичног и грађанског одељења, полицајци, директор Центра за социјални рад Владимир Петровић и директор гимназије Дарко Несторовић.

Ово је само прва од трибина на тему насиља, каже председница Основног суда у Лозници.

– Презадовољна сам данашњом трибином на којој су били представници свих који учествују у процесу заштите од насиља у породици. Циљ је био да укажемо јавности да смо отворени за јавност и да грађани схвате да не смемо бити само слепи посматрачи насиља него морамо реаговати и пријавити насиље. Мислим да је свест људи и жртава и потенцијалних жртава насиља сада на вишем нивоу. Битно је и економско осамостаљивање жена јер тада можемо очекивати да слободније пријављују насиље – казала је Тодоровићева.

Кнежевић наглашава да је повећано насиље, пре свега породично, али и вршњачко и свако друго.

– Морамо да пробамо да ставимо насиље под контролу и да спречимо његово ширење на друге области живота јер све креће из породице, а онда се шири у школи, на послу… Учесници трибине су показали да су свесни озбиљности потребе да покушамо заједничким снагама да насиље третирамо на мало другачији начин. Да се не држимо стриктно свако своје надлежности него да пратимо токове, а овакве трибине нам омогућавају да поделимо размишљања и да се оснажени вратимо послу и да радимо боље и квалитетније. После оваквих трибина постајем умерени оптимиста по овом питању – рекао је председник Вишег суда.

Он је навео и да је број случајева насиља забрињавајући, да је шабачки затвор препун и да су ту већином извршиоци кривичног дела насиља у породици. Напомиње и да је алкохолизам значајан чинилац у таквим случајевима било да се ради о хроничним алкохоличарима или људима који се повремено напију и тада постану насилни.

– То је велики проблем, а нама је од суштинског значаја да их што пре пошаљемо на лечење – навео је Кнежевић.

Градоначеник Петровић указао је на значај повезивања свих који се налазе у систему заштите од насиља и подсетио да породица треба да буде топли дом љубави, а сада постоји драстичан пораст насиља у породици.

– То су корени из којих израстају млада покољења која се после у друштвеној заједници понашају онако како су научила у породици. Морамо се позабавити утицајима који долазе са разних нивоа, од дечјих игрица до цртаних филмова који обилују насиљем. Колико год да су друштвене мреже допринеле најбржем протоку информација у историји толико су избациле на видело и различите видове патологије, а на то готово нико не реагује. Насиље репродукује насиље. Деца која одрасту у породици у којој се дешавало насиље у највећој мери и сама примењују тај модел – рекао је Петровић.

Он је нагласио и да се Град труди да деца од најранијег детињства имају нормалан живот, да млади вишак енергије могу да употребе на креативан начин користан и њима и породици и друштву. Економско оснаживање жена у Лозници добро напредује, а има још простора да се на томе ради, навео је градоначелник.

Лозничка полиција је од 1. јануара 2018, до 22. децембра ове године изрекла 1.277 хитних мера, од чега 396 мера удаљења починиоца насиља из стана и 881 забрана приласка и комуницирања. У последње три године изречена је 301 мера током 2020, прошле године 232 мере, а ове, до сада, 242, подаци су које је изнео полицајац Никола Симић који од доношења Закона о заштити од насиља ради на његовој примени. Он је навео и да је у протекле три године поднета 201 кривична пријава за нсиље у породици, да су жене углавном жртве, мада има и мушкараца, али ређе, и да је најчешће психичко насиље па физичко, а затим и облици сексуалног насиља.

У борби против насиља Основно јавно тужилаштво (ОЈТ)  је формирало групу за координацију и сарадњу у којој су поред представника тужилаштва и представници полицијских станица у Лозници, Крупњу, Малом Зворнику и Љубовији, као и центара за социјални рад из тих места. они, казала је Младеновићева, разматрају све случајеве насиља и израђују индивидуалне планове заштите и подршке жртви насиља.

У фокусу тужилаштва у случајевима насиља налази се жртва и њена заштита, рекла је виша јавна тужитељка.

– То је сложен проблем и одговорност је на држави да га решава. То је проблем који је могуће решити, али захтева одговорност свих нас. Насиље у породици је толико изражен друштвено опасан феномен да морамо да будемо будни свакодневно. Закон је омогућио да се делује превентивно и превенција је кључ свега – нагласила је Недељковићева.

Више јавно тужилаштво је оформило службу за подршку жртвама и сведоцима, чиме је олакшало поступак и кретање жртве кроз цео поступак, што је нарочито важно стога што су жртве често недовољно образоване и не знају коме да се обрате.

Директор Центра за социјални рад објаснио је значај ове установе у борби против насиља и у подршци жртвама, а директор Гимназије ”Вук Караџић’ говорио је о искуствима школе у борби против насиља.

Судија Дубравка Тодоровић, председница Кривичног одељења, изнела је податке о броју предмета који су се нашли пред Основним судом и изреченим мерама, а судија Ивана Пантелић, председница Грађанског одељења, указала је да суд хитне мере изриче на основу извештаја полиције и захтева ОЈТ, без саслушања жртве и починиоца насиља. Она је навела и да је прошле године донето 215 хитних мера, а ове 242 и да је на снази ”нулта толеранција”, ниједан се предмет не одбија.

Бројке

Ове године, до 20. децембра, Основни суд у Лозници је примио 78 кривичних предмета насиља у породици, 28 више него претходне, у раду је, са недовршеним из 2021, било 125 предмета, 87 је решено, а било је свега шест ослобађајућих пресуда.

На казну затвора до шест месеци осуђено је 20 починилаца, од шест месеци до године било је шест  осуђених, и две особе на казну од једне до три године. Условне казне добило је 47 особа, а на кућни затвор до шест месеци осуђено је пет оптужених, а један на казну од шест до 12 месеци.

Мера обавезног психијатријског лечења и чувања у здравственој установи изречена је за четири особе, за две обавезно психијатријско лечење са слободе, а за 23 особе обавезно лечење алкохоличара.

Најчешћи починиоци насиља

Највећи број поступака пред Основним судом водио се против мушкараца страих између 40 и 50 година, а затим између 30 и 40 и 60 и 70. Углавном су у браку и имају децу, највише их је са завршеном срдњом школом па основном и затим високим образовањем, углавном су незапослени, па пензионери и земљорадници. Највећи број починилаца имао је битно смањену урачунљивост у време вршења дела, али ове године готово да није било случаја у којем је починилац био неурачунљив.

Насиље се подједнако догађа и у селу и у граду, а више од половине починилаца раније није било осуђивано. Приметно је и то да је насиље испољавано у дужем времнском периоду, али није било пријављивано због страха од насилника, срамоте и веровања да ће насиље престати.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У ПЕШАЧКОЈ ЗОНИ – Почео ”Новогодишњи базар”

ЈАВНИ УВИД ИНДУСТРИЈСКЕ ЗОНЕ ”СЕВЕР” – За почетак инвеститорима 70 хектара

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )