ЧЛАНОВИ СУБНОР-а – Сећају се жртава стрељања

Представници лозничког СУБНОР-а, посетили су данас место на којем је 24. децембра 1941. године стрељано седамнаест партизана, међу којима и једна жена. У знак сећања на жртве из Другог светског рата, на Трешњици, у близини водоводног резервоара, они су положили венац крај спомен-обележја, а председник градске организације Живота Исаковић подсетио је на овај догађај.

– Мало Лозничана и зна где се налази овај споменик. Када је пропала Ужичка република и све партизанске јединице покушале да се домогну Босне, места где није било усташа и Немаца, 16 партизана и једна партизанка Рађевске партизанске чете стигли су до Малог Зворника где су наишли на једну четничку јединицу. Затражили су да преноће, како би ујутро наставили преко Дрине, што су четници прихватили. Око поноћи, када су сви заспали, четници су им на превару покупили оружје, везали их и у зору спровели до Лознице. После два дана, гестаповци су их стрељали на овом месту – испричао је Исаковић додајући да је у знак сећања на пале борце 1966. године подинут споменик и симболично засађено 16 борова и једна јелка.

То место власник парцеле никада више није обрађивао и уступио га је без надокнаде за подизање спомен-обележја, које би, према Исаковићевим речима већ током наредне године требало да буде уређено, као и приступ до њега јер се, практично, налази неприметан у шумарку.

– Споменик је подигао СУБНОР Лознице и наш циљ је да тај простор делује примерено, како би још неко могао овде да дође и положи цвеће или на други начин искаже поштовање према жртвама. Ми венац полажемо већ годинама и са овог места шаљемо поруку грађанима да је наша дужност и обавеза да се клањамо сенима бораца за слободу, да их памтимо и помињемо. Половином ове године имали смо разговор са представницима градске управе и Центра за културу „Вук Караџић“, предложили смо да се реновирају одређена спомен-обележја, између осталог и ово. Треба уредити прилаз и околину а надамо се да ће до половине следеће године бити сређена и спомен-костурница у Бањи Ковиљачи, постављена нова биста Георгија Јакшића, као и спомен-обележје у Горњој Сипуљи и поправљен споменик Филипу Вишњићу код старе цркве. Тако ћемо сви заједно, учинити све да ова обележја изгледају како и доликује – поручио је Исаковић

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )