ФИЛМ О ‘’ВИСКОЗИ’’ – Фабрика не сме да стане

ФИЛМ О ‘’ВИСКОЗИ’’ – Фабрика не сме да стане

О некадашњем југословенском гиганту хемијске индустрије, фабрици ‘’Вискоза’’ биће снимљен дугометражни документарни филм – ‘’Фабрика не сме да стане’’. Филм ради продуцентска кућа ‘’Талас филм’’ из Београда, а режираће га Марко Николић, потврдио је продуцент Небојша Миљковић за портал ЛН.

Миљковић објашњава да су приликом рада на претходном филму, ‘’Знаци живота’’, о напуштеним хотелима у Србији, снимајући хотел ‘’Подриње’’ у Бањи Ковиљачи, видели ‘’Вискозу’’ и решили да ураде филм и о фабрици која је некада хранила читав лознички крај.

– Снимаћемо филм о тој некада великој фабрици која је имала изузетан значај за житеље лозничког краја. Говориће о радницима фабрике, условима за рад и њиховим емоцијама према том времену. Сећања и емоције рефлектоване на данашње социјално стање у домаћем и друштву у свету су оно чиме се овај филм бави. Кроз интервјуе са очевицима рада фабрике, али и њиховим потомцима гледалац ће сазнати о стандарду, условима живота и љубави коју је пружала ова фабрика и систем који ју је створио. Неки од радника успели су и да своје емоције и интересовање пренесу на нова поколења. Један од таквих је млади Лозничанин Александар Костић који је слушао много прича о ”Вискози” и желео је да зна да ли су истините или је све само причање о “добрим старим временима”. Он је у фабрици нашао више хиљада фотографија и негатива из разних периода постојања фабрике, које су правили фабрички фотографи и на посебан начин оживљава успомену на фабрику. Имао је изложбу нађених фотографија у самој, срушеној и опљачканој ”Вискози”. Бивши радници и њихова деца после много година, неки и деценија, тада су поново ушли у фабрички круг. Емоције навиру када се сете шта је где било и када виде где је сада фабрика која једноставно – не може да се поправи – прича о филму Миљковић.

Аутори ће покушати да одговоре зашто радници толико чезну за старом фабриком, да ли, ипак, не чезну за фабриком, већ за оним што је она за њих представљала, за оним што им је пружала, за системом вредности који је био уткан у идеју и сваки камен те фабрике од самог почетка њене градње. Продуцент каже да им пре него што почне снимање предстоји велики посао, истраживање о ‘’Вискози’’, проналажење адекватних саговорнике за филм, а то све неће ићи тако брзо.

– Иначе, приликом снимања претходног филма упознали смо Снежану Перић, директору Туристичке организације града Лознице (ТОГЛ) која нам је тада много помогла, а помаже нам и сада око филма о ‘’Вискози’’. Тако ћемо предстојећи филм реализовати у сарадњи са ТОГЛ, Центром за културу ‘’Вук Караџић’’, Музејом Јадра и ТВ Лотел – казао је он додајући да се нада да ће филм бити успешан као и претходни који је добио доста награда на фестивалима.

Подсетимо, фабрика је радила до почетка 2005. године када је престала производња. Тада је и почео незадрживи суноврат ‘’Вискозе’’ која је 1990. имала извоз од 90 милиона долара, а крајем осамдесетих запошљавала више од 11.000 радника и кроз коју је, како се рачунало, од 1952. године, када је примљен први радник, све до слома прошло више од 30.000 запослених. Средином 2009. стигао је и стечај. Онда је замах ухватило черупање покретне и непокретне фабричке имовине која је тако похарана да данас од фабрике постоје само голи зидови. Руина о којој ће бити снимљен филм.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

КУДА ЗА ДОЧЕК НОВЕ ГОДИНЕ? – Рим те чека, фотеља те не да

ОДБОЈКА: ОК ЛИБЕРО 015, ЉУБОВИЈА – На путу успеха

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )