НАШИ СМО – У 13 слова  

Због тога што је рођену мајку опсовао преко телефона, у припитом стању, и отерао је у ПМ један Загребчанин је провео два дана у полицијском притвору и правоснажно осуђен на 20 дана затвора, а условно на шест месеци. Мајка није опростила свом чеду па га је пријавила полицији, а увреда је пала, како пише један портал ”лијепе њихове”, јер му није хтела дати око 40 евра да ”дете” плати жену која му поспрема стан.

Шта би било када би се код нас ишло у ћузу због слања у тринаест слова. Морала би држава да или гради нове затворе или закупљује по околним државама ћелије јер би се то овде напунило за час посла. Прво, код нас ретко ко састави две – три реченице, а да их не ”украси” псовком. Оно ј… те, одавно нико и не рачуна у псовање, а о томе шта кога боли, и коме кога да и не говоримо. Просечном Србину, кад му нешто није по вољи, најлакше преко језика склизне сочна псовка у тринаест слова, а разлога да оспује има колико ти душа хоће.

Уђеш у било коју продавницу и чим видиш цене, готово све, одмах имаш разлога за слање на ту адресу. Никога конкретно, али и све заједно, од произвођача, до надлежних структура, па тераш до врха, све по реду. Као расту ти примања, али цене убациле у пету па нема шансе да их ухватиш ни да си Болт лично. Расту као да их неко ђубри и редовно залива. Можеш исто да поновиш и сваки пут кад упалиш ТВ да гледаш вести. Избор велики, хоћеш ли тамо па упутиш онога Куртија који се понаша као инфантилни лик који пали упаљач да провери имали ли бензина у резервоару. Нормално, уз подршку наших ЕУ ”пријатеља” и финог света преко”баре” коме су пуна уста демократије, а још увек киње црнце као у време оног Кунта Кинтеа. човек мора да пошаље све у тринаест слова кад види пошто су чварци. Алоо, више од 1.500 динара, негде и од 2.000. ЧВАРЦИ? То се некад сматрало као немаш шта да једеш па дај чварке. Сада луксуз. Ако имаш пет банки и више можеш комотно све да пошаљеш у тринаест слова јер ти прође живот у стабилизацији, санкцијама, ратовима и сталном слушању мантре о најави бољих времена која се редовно измичу како год да им се ”приближимо”. Не липши магарче до зелене траве.

Ко прати политику, може рафално да изговара ту псовку, само да мења имена оних којима је адресира. Бато, сад је било зилион слања у тринаест слова због фудбала. Наши ”орлови” су нам дали материјала за вагон псовки довољан код ”сусједа” за сто доживотних робија. Колико је било помињања материна када су Камерунци изједначили, или кад су нам ”сајџије” дале трећи гол. Можемо да опсујемо на исти начин и кад чујемо да је од 2013. закључно са 2021. из Србије отишло званично нешто мање од 350.000 грађана. То оправдава рафално слање у тринаест слова. Нема дана да човек не пошаље некога тамо одакле је дошао, бар већина, јер разлога, нажалост, не мањка. Према неким стручњацима, често псовање је одлика интелигентних људи. Јбт. Онда код нас све Анштајн до Анштајна, ма Тесла до Тесле.

Него, само да неко ”одозго” није прочитао за случај из Загреба. Ето начина да се код нас буџет пуни брзином светлости, ако би се кажњавало псовање, а нудила замена затворске новчаном казном. Проблем је само што би већина пре у апс него да плати, неко нема, неко неће ”из ината”, па би се недостатак затворских квадрата баш осетио. Само да се неко не досети да нас шаље у апс због тако просте псовке, а овде не мора да те пријави мајка, има ко хоће, никад нам бар цинкароша није фалило.

Зато док још псовање ништа не кошта, кад код има разлога, а има га сваки дан, шаљи све и свакога у тринаест слова. Ослобађа напетости и није ствар некултуре већ, рекоше, интелигенције. А и човек се осети некако боље кад неке ликове пошаље у тринаест слова, кад већ, још увек, не може негде другде.

Саша Трифуновић  

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Бунар

НАШИ СМО – Дечак

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )