ХЕ ‘’ЗВОРНИК’’ –  Рекордна производња

Хидроелектрана ‘’Зворник“, једна од најстаријих ХЕ у систему ‘’Електропривреде Србије“, остварила је 16. децембра апсолутни рекорд у дневној производњи струје. У ХЕ ‘’Зворник“ јуче је произведено је 2.914 MWh електричне енергије, што је најбољи дневни резултат у 67 година дугој историји ове дринске хидроелектране, саопштио је данас ЕПС.

Нови дневни рекорд је успех рада потпуно ревитализованих агрегата на којима је током четворогодишње свеобухватне ревитализације, од 2016. до 2020. године, комплетно замењена главна електро-машинска опрема. Уграђене су потпуно нове трубине, генератори, блок-трансформатори, разводна постројења 110 kV, систем управљања и заштита, као и остали помоћни системи, наводе у ЕПС-у.

Подсећају да је снага ХЕ ‘’Зворник“, прве подигнуте на Дрини,  ревитализацијом повећана за додатних тридесет и сада износи укупно 126 мегавата. Ревитализација је допринела и мањим трошковима одржавања, значајно је унапређен еколошки аспект уз додатно очување животне средине, а животни век ове хидроелектране продужен је за четрдесет година.

ЕПС наводи и да ће, упркос веома неповољној хидролошкој ситуацији у 2022. години која је утицала на мању производњу хидроелектрана у систему ЕПС, а за ХЕ ‘’Зворник” је била једна од најнеповољнијих током целе историје, план производње ове хидроелектране у овој  години бити испуњен.

ЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ВОЗАЧИ ОПРЕЗ – У квару прелаз у Бањи Ковиљачи

НАШИ СМО – У 13 слова  

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )