СПОМЕНИЦИ ЋЕ БИТИ САЧУВАНИ – Чека се одговор министарства

Нова биста Георгија Јакшића требало би да буде постављена до краја године, као и да буду поправљена оштећења на споменику Филипу Вишњићу, а у Центру за културу "Вук Караџић" кажу да следи и санација оштећења спомен-комплекса у Бањи Ковиљачи, као и одређивање места за бисту Драгољуба Поповића, која се чува у просторијама Музеја Јадра

Са списка од око 150 спомен-плоча, биста, споменика, спомен-костурница и других знамења која подсећају на историју Јадра и Подриња, пописаних пре неколико година по формирању групе стручних људи из Центра за културу “Вук Караџић”, мало их је која су током прошлих деценија остала нетакнута, сачувана од насртаја вандала.

О неким примерима таквог скрнављења и крађе писали смо недавно у ЛН. Од тада су неки кораци учињени, па ће ускоро уследити и поправке оштећења на неким споменицима, постављање нове бисте Георгија Јакшића, која је давно украдена, али и пронађено одговарајуће место за бисту Драгољуба Поповића, која је тренутно збринута у Музеју Јадра. Ово нам је потврдио Драго Симић из Центра за културу, додајући да су започете припремне радње и да се чека само одговор и дозвола Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

–  Били смо у Краљеву на разговору с вајаром и прецизирали шта треба урадити око нове бисте Георгија Јакшића и поправке на споменику Филипу Вишњићу код ОШ “Анта Богићевић”. Исти вајар ради скулптуру Момчила Гаврића у природној величини за поставку Музеја Јадра и када је донесе, тада ће све припремити за постављање нове Јакшићеве бисте на постојећем постаменту. Надамо се да ће до краја године и биста бити завршена јер очекујемо позитиван одговор надлежног министарства на услове које им је проследио Завод из Ваљева – објашњава Симић.

У међувремену ће бити урађен и прорачун за уређење спомен-комплекса у Бањи Ковиљачи, што, према Симићевим речима, планирају да ураде у етапама.

– На основу издатих услова Завода, још не знамо која би била вредност тих радова, али све ће бити јасније када добијемо одговор министарства, надамо се ускоро. Битно је то да смо ми део припремног посла већ започели – додаје наш саговорник.

Стручњаци из Завода у Ваљеву у међувремену су били на терену, обишли пет локација које је предложио лознички СУБНОР као приоритетне за сређивање, а Симић подсећа да је из буџета града издвојено милион динара за ту намену.

– Колеге из Ваљева су обишле спомен-обележја Георгију Јакшићу, Филипу Вишњићу, на Трешњици и у Бањи Ковиљачи, а дати су и услови за постављање спомен-плоче у Горњој Сипуљи. Биста с постаментом Драгољуба Поповића такође ће бити постављена, али локацију треба да одреди градска управа – поручује Симић.

Поред поменутих обележја која постоје на територији Лознице, на одговарајуће споменике још увек чекају војвода Анта Богићевић, који сад има само бисту испред школе која носи његово име, прота Игњат Васић, једна од најзначајнијих личности у историји града. Споменик нема ни знаменити Лозничанин Мића Поповић, од 1989. почасни грађанин Лознице, као ни Веселин Мисита, потпуковник Војске Краљевине Југославије. Њему у част постављене су биста у Улици Миодрага Борисављевића и спомен-табла на Тргу Вука Караџића.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НА НАУЧНОЈ ОЛИМПИЈАДИ У БОГОТИ – Бронза за Јована Кулезића

ОДРАЗ КУЛТУРЕ И ПОШТОВАЊА – Ко брине о споменицима?

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )