ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ У ЛОЗНИЦИ – Улагањa од 86 милиона динара

Град Лозница почео је још пре скоро деценију и по са обнављањем стамбених вишепородичних зграда, најпре поправком фасада, да би од 2020. приступио подизању енергетске ефикасности, односно унапређења њихових својстава. Тим поводом данас је у градској управи одржана конференција за медије на којој је градоначелник Видоје Петровић подсетио да је са тим активностима почело 2008. тадашње Јавно стамбено предузећа, а онда ову активност наставило ЈП ‘’Лозница развој’’ у партнерству са грађанима, а она је у складу са енергетском ситуацијом у свету, постала још значајнија.

Под подизањем својстава зграде мисли се на инвестиционо одржавање кровова не само оних који прокишњавају, већ се радe термичка и хидроизолација, инсталација (електроинсталације, интерфон, увођење видео-надзора, замена улазних врата, столарије и браварије), уређаја и опреме (разне пумпе, поправка или куповина лифта), реконструкција фасаде уз примену свих потребних мера подизања енергетске ефикасности употребом адекватних изолационих материјала, као и замена фасадне столарије, све што их унапређује.

– Приступили смо на одговоран начин подизању енергетске ефикасности, односно својстава зграда. Упоредо смо пре три године са зградама за вишепородично становање кренули и са породичним кућама да спроводимо ове мере и ту смо имали изузетно добре резултате. У последње две године ту меру, када је у питању породично становање, односно приватне куће, спроводимо партнерски у сарадњи са Министарством енергетике. Код три прве мере, инсталацијe, опрема и кровови, имамо из буџета града учешће 50 одсто, исто толико и грађани, а код фасада град учествује са 70, а грађани са 30 одсто. До сада је у ове мере уложено 86,5 милиона динара само од градске управе, а обухваћене су 163 стамбене заједнице и 255 домаћинстава. Битно је да ово има континуитет и имаће тенденцију повећања средстава ценећи значај свих овим мера, пре свега у домену нивоа подизања енергетске ефикасности, а самим тим добијамо и друге квалитете. У градском буџету за наредну годину за ове сврхе је планирано сто милиона динара – казао је Петровић.

Циљ је, рекао је градоначелник, да се на најбољи и најефикаснији начин спроводе мере које не само да граду кроз нове фасаде, нову фасадну столарију и нове кровове дају лепши изглед него се подиже и енергетска ефикасност и поправљају својства зграда, постиже се висок степен уштеде енергената током целе године и губици своде на минимум. Он је подсетио да је због ове активности Град формирао стручну радну групу, чији је председник градски менаџер Дејан Сталовић, а у њој су и главни урбаниста, директор ‘’Лознице развој’’, стручно лице, начелник градске управе и секретар Градског већа.

– Разговарали смо са свим управницима зграда у Лозници и великим бројем станара, а резултат су 163 склопљена уговора у претходним годинама, за инсталације 95, уређаје и опрему 35, кровове 22 и фасаде 11 уговора. У овој години је одзив одличан, имали смо 105 пријава стамбених заједница, од тога 81 са валидним папирима, а потписан је 71 уговор. За уређаје и опрему 26, инсталације 38, а кровове седам. Подсетићу да смо 2020. кренули са 26 уговора, прошле је било 60 и 71 ове године, што показује да су станари и управници зграда увидели значај ових мера Града и да партнерски радимо добру ствар. Подижемо ниво енергетске ефикасности, ниво безбедности, квалитет живота и чувамо на овај начин и животну средину и дајемо допринос уштеди енергената – рекао је Сталовић и нагласио да градска управа са овим мерама наставља и наредне године.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

АКЦИЈА САОБРАЋАЈНЕ ПОЛИЦИЈЕ – Осамдесеттрогодишњак возио под дејством алкохола, у Лозници кажњен 51 возач

ХОР БАЊСКЕ ЦРКВЕ – На сусретима „Хорови међу фрескама“

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )