У ЦЕНТРУ ЗА КУЛТУРУ – Обележили Дан планина

Центар за културу „Вук Караџић“, обележио је данас у својим просторијама Међународни дан планина и тим поводом организовао радионицу за ученике основних школа коју су водили научни сарадници Завода за заштиту природе Србије. Ученици ОШ „Јован Цвијић“ су током радионице разговарали о националним парковима, заштити природе, као и флоре и фауне планине Цер.

– Mи смо од прошле године покренули иницијативу да у току године обележавамо различите дане посвећене природи. Пре свега зато што се и српски научник Јован Цвијић бавио природним наукама, али и зато што смо од 2019. постали управљачи заштићеног подручја културног предела „Тршић-Троноша“ – рекла је Биљана Радичевић из лозничког Центра за културу.

Радионицу су водили Ивана Јелић, Наташа Панић, Александра Затезало и Марко Дивац, који су указали на значај обележавања Међународног дана планина али самог рада Завода за заштиту природе Србије.

– Рад са децом је важан сегмент наших активности а ми смо ту да им укажемо на чињеницу да планине чине највећи део подручја Србије и да 15 одсто њене територије је на преко две хиљаде метара надморске висине. Према подацима Уједињених нација, сваки десети становник у свету живи у планинском подручју и зато је 2002. проглашена годином планина, а од наредне се 11. децембар редовно обележава као дан заштите планина – рекла је Ивана Јелић.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У СУСРЕТ ПРАЗНИЦИМА – Биће окићено, али скромније

СТИГЛА ЗИМА – Пао први снег

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )