ЗА СТАНАРЕ НЕФОРМАЛНОГ НАСЕЉА НА ЛАГАТОРУ – Завршена зграда у Лозничком Пољу

У току је процедура техничког пријема зграде која је завршена у Лозничком Пољу за домаћинства са Лагатора. Чим се окончају административно техничке ствари, овај вишестамбени објекат биће усељен

Стамбена зграда која је у Лозничком Пољу саграђена за становнике неформалног насеља на Лагатору, завршена је. Према речима Љиљане Ранковић, санитарног еколошког инжењера, координатора Радне групе за израду и праћење реализације плана пресељења, сви грађевинско-технички радови су завршени и у току је процедура техничког пријема.

– Зграда је завршена, сви атести су прослеђени надлежнима у Београду и чека се њихов одговор. Када то буде готово, онда се документација прослеђује ЦЕОПУ-у и следи прикључење на гас и све остало. Чека се технички пријем и очекујемо да та процедура буде готова до краја децембра, а упоредо радимо и ранг-листу станара. Предстоји објављивање прелиминарне ранг-листе која ће бити јавна, а биће усељено четрнаест породица. Планирали смо усељење крајем године, али административно техничке ствари су такве да се то ипак пролонгира, иако желимо да буде урађено што пре. Иначе, сада је Град, по завршетку радова, преузео да брине о безбедности зграде и обезбеђење је ангажовано 24 сата –  рекла је она за ЛН.

Ранковићева додаје и да следи партерно уређење простора око зграде у Железничкој улици, а планирано је и асфалтирање прилазне улице од око сто метара.

Подсетимо, Град је усвајањем Плана детаљне регулације, усвојеног 2005, одлучио да се ова локација на Лагатору приведе планираној намени и стамбено збрину породице које живе у објектима који се не могу озаконити. Како би стамбено збринуо та домаћинства која живе у обухвату Плана детаљне регулације зона III Лагатор, локална самоуправа је добла средства за реализацију пројекта који се финансира из средстава Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге за допринос повећаном социјалном укључивању жена, мушкараца и деце, који се суочавају са сиромаштвом и социјалном искљученошћу остваривањем права на услугу социјално становање у заштићеним условима кроз Програм подршке Европске уније социјалном становању и активној инклузији.

Како је раније речено, изграђени станови додељиваће се на коришћење по основу уговора о закупу на период од пет година и уз плаћање закупнине и осталих комуналних и других трошкова у складу са планом пресељења. Станови ће бити додељени домаћинствима у складу са истим основним условима и обавезама који се примењују на друге кориснике социјалног становања (стамбене подршке) у граду. Породицама су према броју чланова намењени станови од гарсоњера или једнособног, нето корисне површине од 22 до 30 м2, док шесточланом и већем домаћинству припада трособан, троипособан или четворособан стан, од 64 до 86 м2.

Домаћинства која живе у неформалном насељу на Лагатору требало је до средине октобра ове године да буду пресељена у стамбену зграду у Лозничком Пољу, али је дошло до недостатка грађевинског материјала на тржишту и повећања цена, што је имало утицаја на радове који су били пролонгирани. Сада је зграда дефинитивно готова и чим се окончају административно техничке ствари, овај вишестамбени објекат  биће усељен.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

УЗ ЈУБИЛЕЈ РАЂЕВЦА – Рађевац је мој живот

ФК СТОЛИЦЕ, КРУПАЊ – После трогодишње паузе, организују Божићни турнир

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )