ПОДРШКА СТАЛНЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ ГРАДОВА И ОПШТИНА – Смањење ризика од катастрофа

Илустрација СКГО, Фото: Schutterstock

Како би се унапредила спремност локалних самоуправа за управљање ванредним ситуацијама, Стална конференција градова и општина (СКГО) ће у наредном периоду доделити пакете подршке, у оквиру пројекта „Одрживе и инклузивне услуге на локалном нивоу“, који финансира Влада Шведске. Како наводи у свом саопштењу, у току трајања пројекта, СКГО ће га реализовати до 2025. године, одређене локалне самоуправе добиће директну помоћ у јачању отпорности и спремности да се суоче са потенцијалним претњама.

Пакет подршке у области смањења ризика од катастрофа, чији је циљ оснаживање система у целости, укључује рад на унапређењу планске документације, затим система цивилне заштите, обуку повереника цивилне заштите и свих категорија становништва, како у процесима превентивног деловања и планирања, тако и у пословима реаговања.

Милош Алавања, стручни сарадник за управљање кризама и ванредним ситуацијама у СКГО, истакао је да је у тим ситуацијама од суштинског значаја укљученост шире друштвене заједнице у процесе препознавања и дефинисања ризика, као и вођење рачуна о потребама различитих осетљивих категорија становништва.

– Будући да је друштво врло рањиво на природне непогоде, основни циљ управљања ванредним ситуацијама је да поступање у случају катастрофе учини организованим и ефикасним. Ради се о систематском процесу који укључује предвиђање, планирање, координацију и контролу – рекао је он, наводи се у саопштењу.

Кроз активности овог пројекта, наводи СКГО, биће креиран Водич за израду планских докумената (процена ризика, планови заштите и спасавања, план смањења ризика), који ће помоћи локалним самоуправама да на прави начин организују деловање у области смањења ризика од катастрофа. При изради планских докумената циљ је подизање свести свих учесника у систему смањења ризика од катастрофа о значају транспарентног приступа који поштује принципе родне равноправности и људских права.

Активности пројекта биће усмерене на јачање кризне комуникације у оквиру локалне самоуправе, као и међу свим службеницима у систему смањења ризика од катастрофа. У новој фази пројекта, за службенике на овим пословима биће организоване обуке на тему кризне комуникације и цивилне заштите. Функционисање система у локалној самоуправи зависи и од сарадње и комуникације са суседним градовима и општинама, стога ће и у овој фази пројекта акценат бити на међуопштинској сарадњи, стоји на крају саопштења СКГО.

ЛН

Фото: Shutterstock

ПРОЧИТАЈТЕ И…

БОРБА ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА – Сексуална експлоатација је најчешћа

ОСНОВНИ СУД У ЛОЗНИЦИ – Децембар, месец борбе против насиља

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )