ЉУДИ – ТУ, ОКО НАС – Мама је велика реч

- Све може да се реши, само треба стрпљења и воље, имати циљ пред собом а мени је циљ да их оспособим да заврше школу и да се запосле и, што је најважније, да буду добри људи - каже Љиљана Марковић, хранитељица из Јадранске Лешнице

Жеља да имају троје деце била је главни разлог што је сада педесетпетогодишња Љиљана Марковић одлучила да постане хранитељка. Пошто је већ одгајила једно дете које је усвојила, под своје окриље она и њен муж прихватили су још двоје деце, две сестре које су рано остале без родитеља и којима су желели да пруже љубав.

– Када сам била дете, у мојој породици су се гајили и брат и сестра од тетке тако да знам како све то функционише када је породица већа и ништа ми није страно. Само смо тражили да дете које ћемо прихватити не буде беба јер нисмо у тим годинама да бисмо бринули о њој. Ето, десило се да су се појавиле њих две од осам и десет година. Зову нас мама и тата од како су дошле, то је њихов избор. За мене је мама велика реч, лепо се осећам када се оне тако понашају према мени – прича  нам Љиљана. 

Девојчице су се лепо уклопиле у средину и у овдашњу школу, комуникативне су, отворене а Љиљана их подржава у свему. Све што им није јасно или имају неки проблем, она их учи да кажу јасно и гласно.

– “Гураш” док не постигнеш то што хоћеш. Све може да се реши, само треба стрпљења, воље, имати циљ пред собом а мени је циљ да их оспособим да заврше школу и да се запосле и, што је најважније, да буду добри људи. У мојој породици се ништа не крије, све сме да се каже. Са њима причамо као са својом децом, нисам биолошка мајка, али имам исту љубав према њима, нема раздвајања  –  каже она.

Напомиње да им је много помогла обука коју су имали пре него што су постали хранитељи, доста су научили јер, како каже, “…сваком том детету треба психолошка помоћ да их погурамо, саслушамо, да отворено причамо о свему.” Велику помоћ имају и од саветника из Центра за породични смештај и усвојење, он је увек на располагању, што је веома важно.

– Деца су добра па и ако некада нешто и буде, не дижемо фрку, полако, када су расположене оне ће то да испричају, ако нису спремне тог момента. Сачекам да мало охладе своју главицу, да се отворе, да испричају, никаквог притиска нема и не треба да буде. Кад одлуче да ми се повере, онда дуго седимо, разговарамо и деца се врате у нормалу. За сада немамо проблема, добри су ђаци, некад се деси и лоша оцена, али се поправи, говорим да је боље за њихову будућност да постижу бољи успех – прича нам.

Принцип ове породице је, како каже Љиљана, сви за једног, један за све. Договарају се о свему, често се заједно играју, спуштају се на њихов ниво и лепо им је. Иако је она домаћица и увек ту за све њих, оне јој помажу и у одржавању кућних послова. Њене девојчице, каже, знају саме да перу судове, да испрже јаја ако треба, скувају виршле, поставе сто. Када се иде у куповину, оне бирају, али се зна шта се облачи када се иде у школу, а шта када треба ићи на прославу.

– Код мене је све дозвољено у границама нормале. Такав живот живимо ја и муж од почетка, некад може више а некад мање да се потроши, али у суштини, увек имамо све што нам треба.

Када су се одлучивале коју ће средњу школу једна девојчица изабрати, Љиљана није на њу вршила притисак. Рекла јој је да је најважније шта она воли да ради у животу и да је то прави избор.

– Када смо добили још двоје деце, рекла сам фамилији: “Ми имамо троје деце и где ја идем, моја деца иду са мном. шта да сам родила троје деце, нормално, водим децу са собом. Фамилија то прихвата, ко неће и не мора. Када буду пунолетне, за њих овде увек има места, како год да им буде у животу. Докле год дишем, и ја и муж смо уз њих – каже одлучно Љиљана.

ЕЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЉУДИ – ТУ, ОКО НАС – Сваки посао је добар

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )