У КРУПЊУ  – Предстоје нова улагања у спортску инфраструктуру

Туризам представља окосницу развоја општине Крупањ. Посебно место заузима спортски туризам који и доноси највише прихода, а све је више и породица које желе да се баве сеоским туризмом. У Крупњу верују да ће развој туризма омогућити останак младих у овом крају, али и повратак оних који су раније отишли у већа места у потрази за бољим животом

zimske pripreme u krupnju

Утакмицом између Рађевца и Црвене звезде протеклог месеца је обележена стогодишњица клуба из Крупња, али и век спорта у овом крају. Председник Општине Иван Исаиловић најавио је том приликом нова улагања у изградњу спортске инфраструктуре на стадиону “Мирко Васиљевић”, али и подсетио на значај туризма за развој општине.

 – Планирамо да направимо велики стадион са 1.500 места. Пројекат је урађен и чекамо модел финансирања. Уз стадион ће бити изграђена и велика службена зграда у којој ће бити просторије са теретаном, рестораном, модерним свлачионицама и другим садржајима. Поред ње ће бити спортски терени који ће помоћи у тренажном процесу, али значиће и туристима који овде долазе. Такав стадион са хибридном травом ће сигурно допринети да у Крупњу буде још већи број преноћишта. Ове године смо повећали смештајне капацитете тако да верујем да ћемо, уз нови стадион, имати много више и наплаћених боравишних такса, што је битно за буџет општине Крупањ, а са друге стране, имаћемо нова радна места у туризму, и, верујем, већи број туриста. Надам се да ћемо идуће године прећи 100.000 ноћења. Ми смо познато туристичко место када је спортски туризам у питању не само у новије време, већ и много раније. Крупањ је 1900. године имао два хотела када их је у целој Србији било тридесетак. Министарство туризма нас види као једну од осамнаест туристичких општина и то је веома важно. Све некако води ка томе да би туризам могао да врати људе који су напустили Крупањ, али и да у нашем граду живот буде квалитетнији. Да живот у провинцији не значи да грађани немају исте могућности као у великим градовима, већ, напротив, да садржаји који су на располагању буду као у већим местима. Развој спортског туризма довео је и до тога да буде повећан број оних који се баве спортом, али и број клубова у различитим спортовима. У Крупњу је спорт бесплатан, ниједно дете не плаћа чланарину и вероватно због тога општина са нешто мање од 17.000 становника има 2.300 регистрованих спортиста, што је за сваку похвалу – истиче Исаиловић.

Ivan Isailović, predsednik Opštine Krupanj

Крупањ је са прелепом природом која га окружује и благом климом уз традиционално гостопримство мештана, идеалан за припреме спортиста свих узраста. Спортски туризам је активан у периодима када су паузе у такмичењима током лета и зиме. Изградња фудбалског  терена са вештачком травом омогућила је да овде могу да се припремају спортске екипе и у зимском периоду тако да се велики број екипа током зимске паузе у такмичењима овде припрема. То је драстично повећало приходе од изнајмљивања спортских терена. Пре две године приходи од изнајмљивања спортских терена били су 177.000 динара, а ове године износ је достигао два милиона. Томе треба придодати и више од пола милиона динара од изнајмљивања електробицикала и продаје сувенира.

Веома је актуелан и викенд туризам где људи, засићени животом у већим местима, желе да бар суботу и недељу проведу у лепој природи и мирном окружењу, где могу да се одморе и уживају. Највише их долази из Београда, али је Крупањ постао познат широм Србије и очекује се да викенд туризам још више заживи.

Све  популарнији је и сеоски туризам. Велики број људи који су раније отишли у друге средине враћа се у Крупањ и обнавља куће својих предака и почиње да се бави туризмом. Живећи у већим местима у Србији, али и у иностранству, схватили су да су се људи заситили брзог темпа живота и да им је неопходан одмор и додир са природом. Сада има много оних који су обновили и категоризовали своје старе куће и почели да се баве туризмом, а тај број, кажу у Туристичко-спортској организацији Крупња (ТСОК), из месеца у месец расте. Сеоски туризам постаје веома интересантан и све је више оних који желе да на селу проведу по седам дана радећи све послове које раде и њихови домаћини. Желе да се упознају са сеоским начином живота и да једу здраву храну, као и да упознају традиционалне обичаје.

В. Ст.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )