ТРИБИНА У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ – Превенцији посветити пажњу

Локални акциони план (ЛАП) за борбу против дрога Лозница је усвојила 2018. године и он се ове завршава, а у току је припрема новог. Данас је у Омладинском центру одржана трибина ”Превенција болести зависности и здрави стилови живота” на којој се разговарало о факторима ризика, фазама зависности и последицама употребе опојних дрога.

Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника, каже да превенцији треба посветити посебну пажњу јер је лечење било ког облика зависности дуг и неизвестан процес.

– Локалне самоуправе и држава треба више напора да уложе у борби са тим злом које се зове наркоманија. Родитељи су у томе веома важни, школе преко својих педагошких и психолошких служби, Град преко Савета за борбу против болести зависности, полиција, тужилаштво, суд, Центар за социјални рад треба да формирају фронт и да раде континуирано као би се ово зло свело на најмању могућу меру. Град Лозница ће подржати све програме који имају за циљ промоцију здравог живота. Лозница је један од ретких градова, ако не и једини који је усвојио Локални акциони план за борбу против дрога, а прошле године потписали смо Протокол о сарадњи са владином Канцеларијом за борбу против дрога и заједно радимо на сузбијању тог зла – рекао је Ђокић после трибине.

Трибини су присуствовали ученици првог разреда средње школе, а имали су прилике да о борби против болести зависности сазнају од клиничког психолога, представника Канцеларије за борбу портив дрога, али и да чују искуства бивших зависника.

Јован Војиновић

Јован Војиновић, из Канцеларије за борбу против дрога Владе Србије, каже да је дискусија са младима била успешна и да се нада да су млади схватили да треба да размишљају о здрављу, а не о дрогама и другим непожељним стварима.

– Увек када дођемо у Лозницу видимо резултате и ангажовање на решавању овог проблема. Јако нам је драго да имамо једну локалну самоуправу која нам преноси шта се дешава на терену, што нас интересује јер ћемо у акционе планове које ћемо правити уврстити планове које је Лозница направила – каже Војиновић.

Како је рекао, средњошколци најчешће користе марихуану, затим таблете, које узимају без рецепта, и екстази. Поред тога доста су заступљени дуван и алкохол.

– Према подацима из 2019. године, 1,2 одсто младих користи марихуану, седам до осам процената њих је некада пробало марихуану, а пушење и алкохол су много заступљенији. Сада имамо најезду и електронских цигарета, наргила барова, и то су психоактивне супстанце које доводе до негативних последица по тело, али и друштво. Такође су у порасту патолошка зависност од клађења и од интернета и оне су веома заступљене у школама – рекао је предстваник Канцеларије за борбу против дрога.

Он каже да немају податке да млади постају и дилери дроге, али се дешава више вршњачког насиља у вези са дрогама, а децу пунолетни дилери злоупотребљавају јер су ослобођена кривичне одговорности. Како каже, сматра да држава треба више тим проблемом да се позабави како би се спречило да деца не само не уђу ”у свет коришћења, већ и у свет дистрибуирања дроге”.

Нови ЛАП за борбу против дроге требало би да буде донет следеће године, а овакве трибине служе и томе да се добије основа за његову израду. Љиљана Ранковић, координатор активности на спровођењу ЛАП-а, каже да ће мултидисциплинарни тим који је формиран у јануару урадити евалуацију програма како би се видело какви су били ефекти спроведених активности.

– Планирамо детаљно истраживање које ће утврђивати не само распрострањености дрога већ испитивати и ставове младих о дрогама, а на основу тога ћемо дефинисати мере и активности у смислу и превенције и сузбијања и смањења понуде и потражње – казала је Ранковићева.

Данашњу трибину организовало је УГ ”Светионик” уз подршку Града Лознице.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )