АКТИВ ДИРЕКТОРА ОСНОВНИХ И СРЕДЊИХ ШКОЛА – Борба против насиља у школама

Превенција и заштита ученика од дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања у школи и ван ње, била је тема данашњег састанка директора Актива лозничких основних и средњих школа одржаног у ОШ”Јован Цвијић”. Према речима Дарка Несторовића, директора Гимназије „Вук Караџић“, у лозничким школама нема насиља попут оног у Трстенику, када су ученици измицањем столице професорици желели да је понизе, али се боре са мањим проблемима које решавају у старту, сазивањем тимова, укључивањем родитеља на које се апелује да помогну у спречавању свих тих негативности које ученици најчешће доносе споља.

Даркo Несторовић

– Изнели смо одређене закључке како би то могли да спречимо, да укључимо све релевантне институције, да се повежемо и функционишемо на ефикаснији и бржи начин. Своје предлоге проследићемо градоначелнику Лознице који ће сазвати састанак са представницима свих важних институција – полиције, суда, тужилаштва, Центра за социјални рад. Посебно бих похвалио рад школских полицајаца којих је мало, само два на четири средње школе, који реагују у датом тренутку, некада нису у могућности да дођу, али смо са њима стално на вези. У допису градоначелнику ћемо навести да треба да се повећа број школских полицајаца који ће надзирати ученике бар у време великог одмора и пред крај смена у средњим школама како би се спречили неки видови „малог“ насиља, јер свако насиље је насиље – истиче он.

Појашњава да под „малим“ насиљем подразумева ”чаркање”, вербалне сукобе. На такве случајеве реагује се истог тренутка, али како каже, ”деци је постала свакодневица да на лош начин комуницирају између себе па им је чудно када их професори опомену”. Нада се да ће овим закључцима Актива успети да предупреде насиље међу школарцима које је у порасту у целој држави.

На питање ЛН да ли је један од предлога одузимање мобилних телефона у време одржавања наставе – Несторовић каже да је ”закон је ту јасан, забрањена је употреба телефона, али још нико нигде није дефинитивно то и спровео у дело па ћемо видети у ком правцу ће све то да се креће”.

Љубинкo Ђокић

Према речима Љубинка Ђокића, помоћника гардоначелника који је присуствовао састанку Актива, све више деце је у међусобном сукобу а насиље на интернету је отишло предалеко. 

– Ово је врло сложен проблем, да бисмо га решавали локална самоуправа покреће иницијативу да се направи фронт између родитеља, школе односно, педагошко психолошке службе, града, полиције, тужилаштва, суда, Центра за социјални рад. Оно што Град може је да издвоји средства да свака школа има свој видео надзор, што ми и чинимо. Потрудили смо се да сва места у граду где је велика фреквенција ђака, као што је парк између четири средње школе где посебно у међусменама буде скоро 3.000 ђака, буду покривена видео надзором који је повезан са дежурном службом полиције. Камерама су покривене и све јавне површине где се деца окупљају као што су, пешачка улица, тргови – каже Ђокић.

Истиче, да се посебно инсистира на понуди алтернативних садржаја међу којима су опремљени школски терени, теретане на отвореном, у последње две-три године у граду је урађено шест таквих теретана.

– Веома важна је и обука вршњачких едукаторта које шест година спроводи Канцеларија за младе јер су они најпогоднији да својим вршњацима преносе колике су опасности од вршњачког насиља. Боримо се да на све могуће начине допринесемо како би се овај проблем смањио, али заједно са нама морају бити и родитељи –  напомиње Ђокић.

Он је истакао, да је због пораста вршњачког насиља у Србији, министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић, најавио да ће ово Министарство до 20. децембра изаћи са мерама како се борити против вршњачког насиља које ће проследити школама.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

РЕГИОНАЛНА ПРИВРЕДНА КОМОРА, ВАЉЕВО – Две награде фирмама из Лознице

ТОКОМ ВИКЕНДА – Приведено више од стотину миграната

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    marko 2 years

    ..samo prazne price,direktori skola nisu sposobni ni manje elementarne higijenske i estetske probleme da rese,kao na primer sramotu ona dva kontejnera na ulazu u gimnaziju koji bas tu moraju da budu i smrde,ili kapija koja nije ofarbana od postavljanja!Ili grafiti po hemijskoj skoli i okolnim zgradama od ucenika te skole,a tek Cvijiceva najprljavija i najneurednija skola je ruglo cele opstine,kao narkomanska skola..zar su to neresivi problemi,zasto postoje direktori i sta im je zadatak?Pohvale za OS Vuk Karadzic koja izgleda veoma uredno,bravo!

  • Disqus (0 )