У ДОЊИМ НЕДЕЉИЦАМА – Школа без крова

У ДОЊИМ НЕДЕЉИЦАМА – Школа без крова

Осморо ученика и два предшколца у издвојеном одељењу (ИО) ОШ “Мика Митровић“ у Доњим Недељицама уместо у свом селу наставу већ више од месец дана прате у матичној школи на Брезјаку удаљеној пет километара. За њих и за учитељице организован је бесплатан превоз који финансира локална самоуправа, аутобус долази испред школе по ученике, одвози их у школу на Брезјаку и после наставе довози поново у њихово село. Како је дошло до овога и зашто деца путују на наставу, за ЛН објашњава директор школе Миливоје Ђурић.

– У оквиру капиталних инвестиција током лета планирана је замена крова на згради ИО због дотрајалости. Урађен је пројекат, расписан тендер и на позив се пријавило пет понуђача од којих је изабран најповољнији, фирма из Београда. Један од заинтересованих понуђача је уложио жалбу Републичкој комисији за заштиту права понуђача и после два месеца њихов захтев је одбијен као неоснован. Одмах након тога, 3. октобра, школа је приступила реализацији посла са изабраним извођачем и, према уговору, требало је да радови трају двадесет дана, дакле, да буду завршени до 23. октобра. Ни дан данас они нису одмакли од почетка, осим што је скинут кров. Због неодговорности извођача према послу, школа је раскинула са њим уговор и у току је поступак избора новог извођача који ће, надамо се, овај посао привести крају – каже Ђурић.

Где је запело? – У телефонском разговору за ЛН, власник грађевинске фирме која је изводила радове каже да су имали по уговору ‘’привремену ситуацију’’. Објашњава да су добили аванс, али им нису уплаћивана додатна средства, иако им је речено да финансије нису проблем. Тврди и да је после демонтаже крова утврђено да је таваница од трске и да је предложио да се постави одговарајућа фолија, подашча таваница и уради излаз на таван, али је речено да за тим нема потребе. Онда су наишле кише и дошло је до прокишњавања. Власник фирме каже да  су, пошто нису  имали додатна средства, прекинули радове, што је схваћено да неће да раде и дошло је до раскида уговора о чему су обавештени пре неки дан. Тврди и да му је ово први пут да се тако нешто деси.

У унутрашњости школске зграде на којој се уместо крова вијори целофан, већ је нанета штета због прокишњавања а до свега тога не би дошло каже директор  да је бивши извођач радова испунио своју обавезу и заштитио комплетну зграду на одговарајући начин, што је према уговору био дужан да уради. Овако, настала је штета која ће морати да се надокнади, а то треба да учини извођач. На наше питање, које је образложење извођача зашто не одмичу радови, директор одговара да су они стално говорили „биће то урађено, биће то урађено“.

– Њихов последњи дан на градилишту био је 7. новембра и после пет-шест дана схватили смо да су они дефинитивно напустили радове и кренули смо са процедуром раскида уговора јер морамо решити овај проблем. Дакле, одговорност је на извођачу радова који није испоштовао оно што је договорено. Од момента избора новог најповољнијег извођача радова постављање новог крова требало би да буде завршено за петнаест до двадесет дана – истиче директор Ђурић.

Како каже, никада у школи нису имали проблема ни са једним извођачем радова у вези са испуњавањем уговорних обавеза, ни пре три-четири године када је реконструисан кров на школској згради на Брезјаку ни пре две године када је рађен кров на школској згради у Коренити.

Иначе, процењена вредност радова на постављању новог крова била је 6,972 милиона динара, а са изабраним извођачем је потписан уговор на 5,711 милиона динара. Радове финансира Град Лозница а један део „Србија мрежа“.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )