ТРИЛОГИЈА МИЛОША ДЕЈАНОВИЋА – Књигама се одужује прецима

Пуковника у пензији Милош Дејановић, представио је синоћ у Библиотеци Вуковог завичаја своју најновију књигу „Мачков камен септембра 1914.“, којом заокружује трилогију писања о Првом светском рату и великим борбама вођеним у овом делу западне Србије. Било је ово уједно и прво представљање пред читаоцима, а о књизи коју је објавило „Вулкан издаваштво“ из Београда говорили су Драган Вучетић, домаћин вечери у градској библиотеци, историчар Зоран Тошић, један од рецензената књиге и књижевник Љубомир Ћорилић. Аутор је књигу посветио, како је навео, својим прецима јунацима из бојева на Прослопу, Малом Рожњу, Рожњу, Нешином брду, Бранковцу, Мачковом камену, Кошутњој стопи и другим објектима и котама Соколске планине и Јагодње, где су положили живот за слободу отаџбине.

– Током битке на Мачковом камену, Прва српска армија је, за време од шест дана (од 16. до 23. септембра 1914.) имала избачених из строја (погинулих, рањених, контузованих или несталих) 11.490 људи. Зато се ова битка назива и српски Термопил, али и официрска битка, због великог броја официра избачених из строја. Битка на Мачковом камену није пораз српске војске, и поред великог броја избачених из строја, исто и више имале су губитке снаге аустро-угарског 16. корпуса, око 13.000 људи само у евакуисаним рањеницима и болесницима, а колико је погинулих нема податка – навео је Дејановић.

Милош Дејановић

У богатој биографији Милоша Дејановића записано је да  је рођен у Лозници, где је завршио основну школу и гимназију, а потом на Војној академији копнене војске завршава смер – веза. Командно-штабну школу тактике завршава 1989. године у Центру високих војних школа у Београду и од тада па до пензионисања 2004. радио је у јединицама везе, јединицама за електронско извођење и против електронска дејства, али и у другим органима у команди Ужичког корпуса. Пензионисан је у чину пуковника, а одликован је Орденом за војне заслуге са сребрним мачевима, Орденом рада са сребрним мачетама и Орденом за заслуге у области одбране и безбедности првог степена. Носилац је звања – борац прве категорије. Пре ове књиге написао је и књиге „Битка на Гучеву – епопеја на прагу Србије“ (2018) и „Долина Јадра августа 1914. Године“ (2020).

С. П.

ПРОЧИТАЈ И…

ЕД ЛОЗНИЦА – Искључења струје

ФУТСАЛ: ЛИГА ШАМПИОНА – Први пораз у Европи

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )