НАШИ СМО – Пантер

“Сад ми каже мама – побегао црни пантер у Апатину! Друже, не бих из куће смела да изађем, какав сам ја баксуз, мене би прву појео!”. “Ако вам црни пантер пређе пут, то значи да сте у Апатину”. “Кад идете на рибљи паприкаш у чарде код Апатина, треба знати да вам се црни пантер не привиђа”. “Пантер који хода није довољно димљен”.

Ово су само неки од коментара који су се протеклих дана појавили на интернету као реакција на вест да се у околини Апатина појавио црни пантер, за којег се не зна одакле је ту стигао, али ни то да ли је заиста реч о овој животињи. Медији су објавили информацију о необичној појави, која је потекла од једног пољопривредника чије су речи деловале убедљиво када је говорио и износио детаље за неке телевизије о томе како је изгледао његов сусрет са дивљом мачком. Његова прича је некима деловала неуверљиво али је чињеница да је забринутост људи у овом делу Србије појачана и да страх од могућег сусрета са црним пантером није био неоснован. Тај човек је испричао да је на својој њиви, на атарској тромеђи Апатина, Сонте и Свилојева, док је сејао јечам с колегом, још 30. октобра запазио дивљу животињу, али да о томе није много говорио управо зато да не би био исмејан од околине. Рекао је да ни најмање није сумњао да је реч о црном пантеру јер, као бивши ловац, добро познаје анатомију локалне дивљачи, а случај је пријавио полицији тек када је од још неколико комшија чуо да су такође видели “егзотичног предатора у војвођанском атару”. Знао је да велика мачка не би требало да буде на том месту, а одакле је стигла, није му јасно. О овоме је обавестио јавност из најбоље намере, а и ЈП “Војводина шуме”, шумска управа Апатин, издала је саопштење у ком упозорава грађане “да је уочен црни пантер, да је предатор опасан, те да, уколико га неко уочи, требало би да обавести надлежну полицију”. Из шумске управе Апатин су потврдили да су саопштење издали на захтев полиције, премда њихове службе на терену који покривају нису уочиле нити грабљвца, нити трагове који би указивали на његово присуство у Апатинском риту – попут отисака или костију животиња које је појео.

Уз ове информације брзо су кренуле салве коментара на друштвеним мрежама, најчешће оних с подсмехом и неверицом. Међу њима се издвојио и један “твитерашки” у којем је човек изнео читав правилник понашања о томе шта да људи не раде ако сретну пантера. Прво да га “не музу или јашу”, “не нуде му ракију, со и погачу”, као ни кисели купус, боранију и грашак. Следеће правило гласи – “немојте да га зовете куме”. И док Апатин стрепи од пантера, неко је у Београду фотографисао мајмуна у аутомобилу, којег као свог љубимца човек вози градом. Чини се све мање поштовања закона о животињама и све више дивљих животиња “на улици”. Овај случај подсећа на онај од пре неку годину када се прочуло да се медвед појавио у кругу разрушене “Вискозе”. И тада су стизале потврде од ловачког удружења да им је пријављена ова необична појава, а што је најчудније, људи који су се представили као очевици су били толико убедљиви, да им нико не би поверовао да се измотавају. Ако су то уопште и радили. Због “безбедности”, организоване су и страже, излазили су полиција и ватрогасне екипе на лице места, као и стручњаци из Београда, али од мечке није више било ни трага ни гласа. Трагови који су остали у снегу, испоставило се, припадали су већем псу који је живео у близини, а не медведу. Локални “зналци” су осули и тада паљбу по медијима који су “насели” на ову причу, можда су имали и право, али у случају црног пантера у Апатину још увек нема званичне потврде да ли је и то одраз нечије шале или је реч о збиљи због које не треба бити у паници, али свакако мало треба повести рачуна о кретању у “ризичној зони”. Потера траје. Бар док настаје овај текст (уторак), а до викенда можда црна “цица маца” више и не буде занимљива и падне у заборав по нашем систему – сваког чуда три дана доста.

Слободан Пајић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )