ИЗБОРИ ЗА НСНМ – Гласала 362 бирача

На јуче одржаним изборима за члановe националних савета националних мањина (НСНМ) у Лозници су, од укупно уписаног 531 припадника националних мањина, своје право искористила 362 бирача, односно 68 одсто од уписаних. Бирачи су гласали за десет изборних листа, на једином бирачком месту, у просторијама Црвеног крста.

– Гласало се за десет изборних листа, а у Лозници су на бирачком списку најбројнији били Роми (280) и Бошњаци (239) док је осталих било значајно мање, од један до четири уписана. На бирачком списку било је уписаних Албанаца, Бугара, Руса, Немаца, Украјинаца, Словака, Румуна и  Словенаца. Није било никаквих неправилности, били су и посматрачи и све је протекло како треба – рекао је Милорад Матић, заменик начелника градске управе, данас за портал ЛН.

Како је раније саопштила Републичка изборна комисија, право гласа имало је 456.199 бирача. Националне мањина које су бирале чланове националног савета на непосредним изборима су: албанска, ашкалијска, бошњачка, бугарска, буњевачка, влашка, грчка, египатска, мађарска, немачка, пољска, ромска, румунска, руска, русинска, словачка, словеначка, украјинска и чешка. Путем електорске скупштине чланове за националне савете бирале су македонска, хрватска, црногорска и горанска национална мањина,

Подсетимо, ово је трећи пут да се одржавају ови избори – први су одржани 2014, а други 2018. када је у Лозници на бирачком списку било укупно 680 уписаних припадника националних мањина.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )