ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ДИЈАБЕТЕСА – Открити на време

ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ДИЈАБЕТЕСА – Открити на време

Низом акција запослени у Превентивном центру и Саветовалишту за оболеле од дијабетеса лозничког Дома здравља „Др Миленко Марин“, обележавају Недељу борбе против шећерне болести, тихог убице који годинама не даје никакве симптоме. Данас, 14. новембра, када се обележава Светски дан борбе против дијабетеса, на лозничком шеталишту организована је акција мерења шећера у крви свим заинтересованим грађанима, а здравствени радници давали су савете о правилној исхрани и физичким активностима којима се треба бавити у складу са животним добом. Према речима др Милоша Радојчића, из Саветовалишта за оболеле од дијабетеса, мерење шећера у крви је веома важно како би се на време открила болест и што пре започела терапија.

– Велики је проблем што ми немамо све пацијенте на терапији и зато су ове акције веома битне. Дијабетес не даје јаке симптоме, врло често ни годинама, у поодмаклој фази он ће изазвати повећан апетит, жеђ, често ноћно мокрење, губитак телесне тежине, слабост и малаксалост, али у почетку то неће бити тако код типа два тзв. старачког дијабетреса који је и најчешћи. И зато је најважније рано га открити, јер се он лечи, у противном наступају компликације и то микроваскуларне, односно, оштећење вида, бубрега, жарење, мравињање, пецкање, трњење у доњим екстремитетима и макроваскуларне које се јављају после пет, десет година, а то су инфаркт и шлог. Око две трећине пацијената у коронарним јединицама има дијабетес или преддијабетес, врло често орткривен у моментима инфаркта – истиче Радојчић.

Како каже, у Србији има око 770.000 дијабетичара што је око десет одсто популације, немају сви одговарајућу терапију, једна трећина не зна да има дијабетес, две трећине имају терапију, али неодговарајућу јер нису дуго мерили шећер, нису одлазили код лекара, а и не узимају је редовно.

– Сада је могућност лечења много већа јер имамо не само инсулине који су много квалитетнији, него и терапију „перос“ која је доста напредовала и иновативну терапију која је доступна свим пацијентима који задовољавају одређене критеријуме РФЗО. У Мачванском округу има око шездесеторо деце која су на инсулину, нажалост,  примећено је да се њихов број стално повећава. Веома је важно то што РФЗО омогућава свима до 18 године да добију сензоре којима на основу уграђеног поткожног чипа мере шећер, практично једним покретом руке преко рамена, може чак и мобилним телефоном, могу да виде коју количину инсулина да дају у односу на физичку активност и оброке – каже Радојчић.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )