РИЗИЧНА БАХАТОСТ – Крађа знакова опасна по живот

Невероватно звучи податак да је на путевима у Србији, у последње четири године, оштећено или украдено више до 25.000 саобраћајних знакова и (делова) опреме, а да вредност украдене и оштећене саобраћајне сигнализације и опреме у последњих пет година износи више од милион евра. То је податак ЈП ”Путеви Србије” које је половином прошлог месеца завршило једномесечну кампању ”Знак значи живот”, у којој је указано на утицај оштећене, покрадене саобраћајне сигнализације и опреме на безбедност у саобраћају и апеловано на све оне који уништавају, краду или на други начин оштећују саобраћајну сигнализацију да то не чине јер се тако могу спречити саобраћајне незгоде.

Шеф одсека за саобраћајну сигнализацију у Сектору за одржавање државних путева првог и другог реда Небојша Чубрило недавно је за РТС оценио да је забрињавајући податак да се годишње украде више од шест хиљада саобраћајних знакова.

– Графите на саобраћајној сигнализацији пишу навијачке групе, а када говоримо о крађи, то су лица која у крађи сигнализације виде неку корист. Реч је о материјалима од челика, алуминијума, који могу бити корисни за препродају, а при томе се не води рачуна о томе у какву се опасност доводе возаче – објаснио је он и додао да је опасно када недостаје саобраћајни знак на путу и када су добри услови саобраћаја, а камоли кад нису.

Он је тада казао и да се уништавање сигнализације у већим срединама обично своди на графите, много више него на крађу, док је у мањим срединама, мање људи, расвете и камера па се сигнализација више краде него што се оштећује.

Оштећења саобраћајне сигнализације није поштеђена ни Лозница. Према речима директора ЈП ”Лозница развој” Николе Драгићевића, мотиви зашто то неко чини су разни, као и што неко обара канте за смеће, односи поклопце са шахтова или графитима уништава тек окречене фасаде.

– Прошле године су на лозничким путевима постављена 233 нова саобраћајна знака, а од тога је 37 однето, односно украдено, а у овој години од до сада постављених 186 знакова, 17 недостаје. Нови знакови постављају се тамо где су дотадашњи оштећени, украдени или из неког другог разлога неупотребљиви. Негде буде однет комплетан саобраћајни знак, са стубом, а негде само табла, али у сваком случају ту нема потребне сигнализације и безбедност учесника у саобраћају је угрожена. Цена једног знака са постављањем је 7.200 динара тако да штета која се прави оштећењем или крађом саобраћајне сигтнализације није мала – каже Драгићевић за ЛН.

Ова појава траје одавно. Стари знакови, који су били већих димензија, својевремено су употребљавани за печење паприке, поготово они од квалитетнијег лима, покривају се и мањи помоћни објекти, а стубови су одношени за ограде и сличне ствари. Дешавало се да вертикалну сигнализацију краду, искривљују, ломе, прелепљују пропагандним материјалима, ишарају спрејевима или чак окрену у контра смеровима. Један од последњих већих атака на знакове био је пре три године када су од раскршћа где се скреће ка спомен-костурници на врху Гучева нестали готово сви саобраћајни знаци, њих тридесетак са двадесетак металних стубова.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )