ОД ОВОГ МЕСЕЦА – Почела зимска служба

Мада по спољним температурама тако не изгледа, новембар је стигао, а са првим његовим даном почела је и зимска служба која траје до 1. априла наредне године, тачно 151 дан. Надлежни  кажу да су спремни за снег и лед зиму која сада делује много далеко, али је реално ‘’иза ћошка’’.

Као и минулих година, за чишћење снега са јавних површина задужено је КЈП ‘’Наш дом’’, а према речима Јанка Алексића, директора овог јавног предузећа, њихова зимска служба располаже са 25 радника који су свакодневно у сталној приправности, а има и потребну механизацију.

– Имамо потребна возила, тракторе, дуваче снега, возила за превоз соли, опреме и људи, а ту је и камион са корпом дизалицом у случају потребе уклањања леденица са висине. Зимска служба располаже у сваком тренутку са 60 кубика чистог песка за посипање стаза, тротоара, пешачких прелаза, мостова, платоа као и 13 тона индустријске соли и две тоне хемијским средстава – калцијум-хлорида за плочнике по граду да их не оштећујемо посипањем соли и песка. Одржавање радимо по плану и програму који је унапред предвиђен за град Лозницу, Бању Ковиљачу и Лешницу, а по налогу ЈП ‘’Лозница развој’’ и не сумњам да ћемо и ове зиме у време снежних падавина све држати проходним – казао је он током данашње смотре механизације која ће бити ангажована у зимској служби.

Алексић додаје да зимска служба по потреби помаже и удаљеним месним заједницама ако треба прокрчити пут до сеоског гробља и слично. Никола Драгићевић, директор ЈП ‘’Лозница развој’’, потврдио је да је као и претходних година и ове ‘’у потпуности све спремно за зимску службу’’. Он је објаснио да се најпре чисте путни правци са највећом фреквенцијом аутомобилског и пешачког саобраћаја, пре свега локални на којима се одвија аутобуски саобраћај, путеви поред школа, издвојених одељења школа и амбуланти у сеоским МЗ.

– Према програму одржава се 255 километара путне мреже и за то је спремна комплетна механизација, пет комплета, камиони са посипачима и предњим ножевима, један УЛТ који ће бити лоциран у горњем Јадру за тамошње путеве и улице и сав неопходан материјал. Спремно је сто тона соли, 250 кубика мешаног агрегата, шљаке и соли, који се просипа по локалним путевима, а када су у питању градске улице у којима постоји кишна канализација ту се користи искључиво индустријска со како не би дошло до њеног запушења. Постоји добра сарадња са МЗ где се мештани ангажују па тракторима или другом механизацијом прочисте сеоске путеве, ако је потребно. Иначе, за одржавање и чишћење путева годишњим уговором ангажовано је ПЗП ’’Ваљево’’ – каже Драгићевић.

Он је апеловао на грађане да воде рачуна приликом паркирања аутомобила јер често сметају механизацији приликом чишћења снега, што онда морају да решавају у сарадњи са комуналном милицијом и саобраћајном полицијом,  као и да свако испред свог објекта, колико може, очисти снег ‘’како бисмо сви заједно учинили да град буде проходан у време снежних дана’’.

Иначе, данашњој смотри у предузећу присуствовали су и малишани из Предшколске установе ‘’Бамби’’ који су видели шта се употребљава како би град био проходан и очишћен од снега током зимских месеци.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ДАН ЦРВЕНОГ КРСТА – Захвалнице за хуманост

НЕФОРМАЛНО НАСЕЉЕ НА ЛАГАТОРУ – До децембра на старој адреси

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )