ОДРЖАН ПРВИ СЕОС САБОР – Одбрана Србије од рударских корпорација

Први СЕОС Сабор поводом годишњице постојања Савеза еколошких организација Србије (СЕОС) одржан је данас у Горњим Недељицама у присуству великог броја гостију и грађана из лозничког, али и других крајева Србије. Према речима Златка Кокановића, из Удружења ‘’Не дамо Јадар’’ које чини СЕОС са  Марш са Колубаре (Ваљево), Сувоборска греда (Прањани), Еко бригада Јагодина (Јагодина), Неко брине за Левач (Рековац) и Заштитимо Добрињу и околину (Добриња), они се боре против отварања рудника литијума и бора на територији целе Србије.

– Ово је први СЕОС сабор, а план је да постане традиционална манифестација и вероватно ћемо сваке године мењати домаћинство. Порука са скупа је да се уједињујемо, укрупњавамо и настављамо борбу против рударења по Србији и претварања Србије у рударску колонију, да подсетимо да смо ту и да се предавати нећемо. Ово је борба Давида и Голијата, ми нејаки кренули смо против јаких, али истина и правда увек побеђују и борићемо се до краја јер знамо да се боримо за наше породице, нашу децу, а то је будућност света. Ово није борба ни политичара, ни неполитичара, ни левих ни десних, ни истока ни запада, ово је борба за чист ваздух, чисту воду и борба за храну. Сви на планети кукају да је проблем са храном. Ко буде имао храну, воду и чист ваздух тај ће бити богат, а не онај ко буде имао литијумске батерије – рекао је Кокановић.

Поред осталих представника еколошких организација скупу се обратила Љиљана Браловић из Прањана, председеница СЕОС-а, која је казала да их је окупила првенствено отаџбинска љубав, љубав за нашом ‘’напаћеном и милион пута израњављеном мајком Србијом’’

– Пре годину дана СЕОС је основан у Горњој Добрињи, а наш једини циљ је да заштитимо наша кућна огњишта од рударских корпорација. Задовољни смо до сада постигнутим, народ се буди, много нас је више него што нас је било пре годину. Успели смо да зауставимо пројекат ‘’Јадар’’ који нам је био највећи жуљ јер је најдаље одмакао. Правећи трибине и научно-информативне скупове, идући од места до места успели смо да један већи број становника бар у подручјима означеним за истраживања или где је већ завршено као овде, анимирамо колико је то заиста зло. Сматрамо да је зло зато што су превиђања да би ‘’Рио Тинто’’ ако отвори рудник на Јадру то учинио и још на најмање шест подручја и да ће доћи до 2,5 милиона еколошких избеглица и затровати 157 река, цео црноморски слив – рекла је Браловићева.

Маријана Трбовић Петковић каже даје данашњи скуп доказ да оно што ће чувати Србију јесте љубав, а она је срцу домаћина читаве Србије.

– Домаћини су одувек бранили и хранили Србију, а доказ је ово што се дешава у Недељицама, Левчу, Прањанима, Добрињи и другим местима – рекла је она.

Одржана је и научна трибина на којој су поред осталиху чествовали др Драгана Ђорђевић и професор др Ратко Ристић као и културни програм у коме су гости били наши еминентни глумци Тихомир Тика Станић и Светлана Цеца Бојковић. Она је рекла, подсећајући на речи једног од говорника, да ‘’стојимо на руднику, али руднику који ће да нас храни и чува наше здравље, наше животе и сву природу’’.

– Имамо искрен, чист порив и сматрам да се не треба предавати. Желим да утичемо на људе, немојте продавати оно од чега се живи, вашу земљу, имовину, да се не предају и то не продају- поручила је наша позната глумица.

Први СЕОС Сабор одржан је са жељом да се учврсти заједничка борба и још одлучније одупре уништавању земље, воде, ваздуха и живота у нашој земљи. Организатори подсећају да су здрава животна средина и опстанак теме које би требало да се тичу свих нас.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ФУТСАЛ: ЛИГА ШАМПИОНА – Пред елитну рунду

ПОСЛЕ СКОРО СЕДАМ ГОДИНА – Лознички СПС има председника

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубуКатегорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )